Batı'dan bir bal parmak bal

Brüksel'de biraraya gelen AB liderleri, sığınmacı krizini görüştü. Zirvede "Türkiye ile vizelerin kaldırılması sürecinin hızlandırılması, 3 milyar avro yardım yapılması ve AB'ye üyelik yolunda yeni fasılların açılması" konularında anlaşmaya varıldı. Bunların yerine getirilmesi için öne sürülen şart ise sığınmacıların Türkiye'de kalması oldu.

Abone ol

Sığınmacı krizi Brüksel'de toplanan AB Liderler Zirvesi'nde görüşüldü. Yaklaşık 7 saat süren Zirvede, Türkiye ile prensipte anlaşmaya varıldı.

Zirve sonrası AB Konsey Başkanı Donald Tusk, Birliğin dış sınırlarını koruyacak önemli karalar aldıklarını açıkladı.

Konsey Başkanı, Türkiye ile nihai anlaşmaya varılması konusunda teklifimizi hazırladık. Türkiye'den yeterli bir yanıt bekliyoruz. Fazlaya fazlaya prensibi söz konusu. Bir başka deyişle siz bize yardım edin, biz de size. Bu kadar basit'' diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Brüksel ziyaretinde görüştüklerini hatırlatarak ''Zirvede prensipte anlaştık. Bu anlaşmanın iki hedefi var: Sığınmacıların Türkiye'de kalması ve Avrupa'ya gelmelerinin engellemesi. Bu da sağlandı'' ifadelerini kullandı.

Mali yardıma dair görüşmelerin gelecek günlerde devam edeceğini kaydeden Juncker, Türkiye ile vizelerin kaldırılması konusunun hızlandırılması konusunda anlaştıklarını ancak bunun temel kriterlerinden uzaklaşacakları anlamına gelmediğini söyledi.

"2016 baharında ilerlemeyi ele alacağız'' diye konuşan Juncker, vizelerin kaldırılmasıyla sığınmacı krizi arasında böylece net bir bağ kurduklarını da vurguladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise AB ülkelerinin sığınmacılar için harcanmak üzere Türkiye'ye 3 milyar avro yardım yapılmasını ele aldıklarını belirtti. Merkel ''Liderler, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini canlandırma ve yeni fasılların açılması üzerinde de anlaştı'' dedi.

AB liderlerinin üzerinde anlaştığı "Vizelerin kaldırılması sürecinin hızlandırılması, 3 milyar avro yardım ve yeni fasılların açılması" konuları sığınmacıların Türkiye'de kalması şartına bağlandı. Avrupa Birliği, Türkiye üzerinden giden mültecileri Türkiye'ye sınır dışı edebilecek. Vizeler ise tüm Türk vatandaşları için hemen kaldırılmayacak. Önce iş adamları ve öğrenciler bu haktan yararlandırılacak.

ulusalkanal.com.tr

Cumhurbaşkanı'na hakaret davaları için emsal karar Gündem Tayyip Erdoğan’dan tepki Gündem Öldürülen TRT sanatçısının katiline müebbet Gündem Aşık Meydani Vatan dedi Gündem