Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi yazdı: MKE özelleştirilecek mi? İşte kanun teklifine eklenen o madde

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında Makine Kimya Endüstrisi'ndeki (MKE) düzenleme ile ilgili önemli bilgilere yer verdi. MKE ile ilgili kanun teklifini hazırlayan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ile görüştüğünü belirten Selvi, Ramazan Can'ın ''Kamuoyunda bir yanlış anlamaya fırsat vermemek için komisyonda ek önerge vererek, MKE’nin özelleştirilemeyeceğini kanun metnine açık ve güçlü ifadelerle yazdık.'' dediğini aktardı.

Abone ol

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında gündemine Kimya Endüstrisi'nde (MKE) yapılan düzenlemeyi de aldı.

Yasa teklifinin dün komisyondan geçtiğini hatırlatan Abdulkadir Selvi, tartışmaların odak noktasındaki konu ile ilgili teklifi hazırlayan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ile görüştüğünü aktardı.

Selvi, Can'ın görüşmede, ''Kamuoyunda bir yanlış anlamaya fırsat vermemek için komisyonda ek önerge vererek, MKE’nin özelleştirilemeyeceğini kanun metnine açık ve güçlü ifadelerle yazdık.'' ve ''Şirket, şirketin hisseleri ve bağlı ortaklıklar, satış, kiralama, işletme hakkının devri ve/veya sair başka tasarruflar yoluyla yerli ve yabancı özel hukuk gerçek ve tüzel kişilere devre konu edilemez” dediğini aktardı.

Abdulkadir Selvi yazısında konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:

''MKE ÖZELLEŞTİRİLECEK Mİ?

Makine Kimya Endüstrisi etrafında bir tartışma yürüyor. Açık toplumun gereği olan bu tartışmayı yadırgamıyorum. Muhalefetin baskısı iktidarın hata yapmasını önler. Önemli olan tartışmanın doğru bir zeminde yürümesi.

Kılıçdaroğlu, “Tank Palet Fabrikası’ndan sonra şimdi de MKE’yi peşkeş çekmek istiyorlar” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “MKE’nin özelleştirilmesi, satılması söz konusu değil. MKE gözbebeğimiz, MKE’yi modernleştiriyoruz, hantal yapısından kurtarıp güçlendiriyoruz” diye konuştu.

RAMAZAN CAN’A SORDUM

Yasa teklifi dün komisyondan geçti. Gerçeği öğrenmek üzere MKE ile ilgili teklifi hazırlayan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can’a başvurdum.

Neden Ramazan Can? Önce bu soruya yanıt vermem lazım. Kırıkkale demek MKE demektir. Ramazan Can demek ise çekirdekten yetişme MKE’ci demektir. Çırak okulundan tornacı olarak girdiği MKE’de liseyi dışarıdan bitirip, Hukuk Fakültesi’nden mezun olan birisi. Çekirdekten yetişme MKE’ci.

ÖZELLEŞTİRME DÜZENLEMESİ

Ramazan Can dedi ki:

1- MKE özelleştirilmiyor. MKE KİT statüsünde ve özelleştirme kapsamında. Tam aksine özelleştirme kapsamından çıkarılıyor.

2- MKE KİT statüsünde olduğu için zamanla hantallaştı, yeni düzenleme ile MKE KİT statüsünden çıkıp, TAI gibi, Roketsan gibi anonim şirket haline dönüşecek. Onlar Mehmetçik Vakfı’na bağlı, MKE ise Hazine’ye bağlı olacak. Böylece onlardan bir adım önde olacak.

3- Anonim şirket haline dönüşen MKE, denetim açısından Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olacak ancak sermayesinin tamamı devlete ait olduğu için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı çalışacak.

4- MKE özelleştirilmediği gibi yaptığımız yasal düzenlemenin 9. maddesinde MKE’yi özelleştirme kanunundan muaf tutuyoruz.

KATMERLİ DÜZENLEME

5- Buna rağmen 9. maddedeki düzenleme ile yetinmedik. Kamuoyunda bir yanlış anlamaya fırsat vermemek için komisyonda ek önerge vererek, MKE’nin özelleştirilemeyeceğini kanun metnine açık ve güçlü ifadelerle yazdık.

6- MKE’nin özelleştirilmeyeceğini 8. maddede yaptığımız değişiklikle ikinci kez güvence altına aldık.

“Şirket, şirketin hisseleri ve bağlı ortaklıklar, satış, kiralama, işletme hakkının devri ve/veya sair başka tasarruflar yoluyla yerli ve yabancı özel hukuk gerçek ve tüzel kişilere devre konu edilemez” dedik.

ÇALIŞANLAR NE OLACAK?

7- MKE’nin yapısı anonim şirkete dönüştürüldüğünde hiçbir çalışanının hak kaybı olmayacağını yasanın içine koyduk. Beyaz yakalı da, mavi yakalı da ekmeğinden olmayacak.

Peki savunma sanayimizin gözbebeği olan MKE’nin yapısını değiştirmeye neden ihtiyaç duyuldu?

TAI, ROKETSAN GİBİ BÜYÜYECEK

Ramazan Can yine dedi ki:

1- MKE KİT statüsünde olduğu için savunma sanayi şirketlerimiz TAI, Aselsan, Roketsan, Havelsan gibi kendini yenileyip modernleştiremedi.

2- MKE’de 6 bin kişi çalışıyorsa bunun en fazla 1500 kişisi üretimde yer alıyor. Bu da hantallaşmayı getiriyor.

3- MKE KİT statüsünde olduğu için üzerinde sürekli olarak özelleştirme baskısını hissediyor.

4- MKE yurtdışından yeni bir makine ithal edeceği zaman, yeni bir teknoloji transfer edileceğinde uzun süren bürokratik işlemlerle uğraşmak gerekiyor: Bir makinanın ithalatı için 6 ay ile 1 yıl arasında uğraşmak gerekiyor. Ancak anonim şirket olduğu zaman ihtiyaç olan makinaları kısa sürede alıp, üretim bandına sokmak mümkün olacak.

5- MKE’de ücretler çok düşük. Nitelikli personeli elinde tutamıyor. Ayrıca TAI gibi, Roketsan gibi, Aselsan gibi dışarıdan iyi yetişmiş mühendisleri, teknik elemanları alamıyor.

6- Dünya silah devleri dinamik bir yönetime sahip olan şirketler şeklinde yapılandırılmış. Biz de dünya silah devleri ile rekabet etmek için MKE’yi yeniden yapılandırıyoruz.

BAŞKA MKE YOK

Peki MKE anonim şirkete dönüşürse bu sorunlar çözülebilecek mi? Bana öyle anlatıldı ki, MKE yeniden küllerinden doğacak. Savunma sanayisinde uluslararası bir oyuncu olacak şekilde yapılandıracak. Dilerim öyle olur. Çünkü başka MKE yok.''

Mevlüt Çavuşoğlu ile Sergey Lavrov arasında kritik görüşme Gündem Arnavutluk 8 milyon avroluk Türk SİHA'sı alacak Gündem Ülkeye Giriş Tedbirleri genelgesi: 6 ülkeden uçuşlar durduruldu Gündem AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten Kabil Havalimanı açıklaması Gündem