Maarif Vakfı Kanun Tasarısı'nın ilk 5 maddesi kabul edildi

Yargıtay ile Danıştay'ın daire ve üye sayısını azaltacak yargı paketinin Meclis Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri gergin başladı. Komisyonda, CHP'li vekiller ile AKP'liler arasında "Cezaevinde teröristleri ziyaret etme" tartışma yaşandı. Komisyonda görüşülen Danıştay Kanunu'nda Değişiklik Tasarısına göre, Danıştay'ın üye sayısı 195'ten 90'a, Yargıtay'ınki de 516'dan 200'e düşecek.

Abone ol

Adalet Bakanlığı'nın Meclis'e sunduğu Yüksek Yargı'da değişiklikler ön gören yasa tasarısı Adalet Komisyonu'nda görüşüldü. Görüşmeler gergin başladı.

CHP'li ve AKP'li milletvekilleri arasında "Cezaevinde teröristleri ziyaret etme" tartışması yaşandı.

CHP milletvekilleri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i afiş ve broşürler ile hedef göstermekle suçladı. Adalet Bakanı'nı ise konuyla ilgili açıklamaları nedeniyle özür dilemeye çağırdı. Bakan Bozdağ, CHP'lilerin "Cezaevinde teröristleri ziyaret ettiğini" iddia etmişti.

Tartışmaların ardından ara verilen komisyon görüşmeleri Bozdağ'ın sunumu ile yeniden başladı.

Tasarıyla, Yargıtay ve Danıştay'daki 711 üyenin görevi sona erecek. Danıştay'ın üye sayısı 195'ten 90'a, Yargıtay'ın ise 516'dan 200'e düşürülecek. Her iki kuruma da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yeni üyeler seçilecek.

12 yıllığına seçilecek Danıştay üyelerinin 4'te 1'ini Erdoğan belirleyecek. Bu, Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak.

Tasarıyla, Yüksek Yargı'daki daire sayısı da azaltılacak. Buna göre, Danıştay'daki daire sayısı 17'den 10'a, Yargıtay'da 46 olan daire sayısı ise 12'si ceza 12'si hukuk olmak üzere 24'e düşürülecek.

Meclis Genel Kurulu'nda ise ilk 5 maddesi kabul edilen Maarif Vakfı Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri yapıldı.

Yurtdışında, okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim açma yetkisi verilecek Vakfın kuruluşuna, muhalefet itiraz ediyor. Merkezi İstanbul'da olacak vakıfa, CHP muhalefet şerhi hazırladı.

ulusalkanal.com.tr

İstanbul Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm düğümü çözülemiyor Gündem 'Pazar günü katılım yoğun olursa Bahçeli çekilecek' Gündem Engelli yurttaşlar hukuki mücadele başlattı Gündem Özür krizi nasıl aşılacak? Gündem