İran'dan ABD'ye tepki

İran, yaptırımlarda direnen ABD'yi ekonomik terörizmle" suçladı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD'nin ekonomik terörizm uygulayarak, Kovid-19'a karşı küresel dayanışmayı baltaladığını söyledi. İran'lı mevkidaşı ile görüşen Rusya Dışişleri Bakan Sergey Lavrov da ABD ile yaptırımların kaldırılması için görüştüklerini söyledi.

Abone ol

İran'da koronavirüs bilançosu ağır. 157 kişi daha hayatını kaybetti; vaka sayısı ise 29 bin 406'ya ulaştı. İran Meclisi'nde oturumlar 2 hafta ertelendi. Salgınla mücadelede daha etkin olmak için İran yönetimi yaptırımların kaldırılmasını talep etti.

Ancak ABD teklifi reddetti. Washington yönetimi İran'a sadece yardım teklifinde bulundu. Tahran'ın yanıtı ise sert oldu. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Amerika'yı "ekonomik terörizm" uygulamakla suçladı. Zarif, ABD'nin Kovid-19 ile uluslaararası mücadeleyi engellediğini belirtti.

Zarif, yaptırımların kaldırılması konusunda Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile de görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan Lavrov, ABD'den süratle yaptırımların kaldırılmasını istediklerini belirtti. Rus Dışişleri Bakanı, "Yaptırımlar, İran'ın korona salgınıyla mücadelesine engel oluyor." dedi.

ABD'nin tek taraflı yaptırımları nedeniyle İran koronavirüsle mücadelede ihtiyaç duyulan tıbbi malzemeleri temin edemiyor. Salgının ülkede yayılmasının ardından internet üzerinden başlatılan imza kampanyasına kısa sürede 100 bin kişi destek verdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ile Çin, Rusya ve Pakistan başta olmak üzere bazı ülkeler, koronavirüsle mücadeleyi sürdürebilmesi için İran'a tıbbi malzeme teminini zorlaştıran ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının kaldırılması çağrısında bulunmuştu.

İran'a şu ana kadar Çin, Türkiye, Katar, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, bazı Avrupa ülkeleri ve Japonya'dan yardımlar gönderilmişti.

ulusal.com.tr

Pekin’de hayat normale dönüyor Dünya Dünyada Kovid-19 bilançosu Dünya Lübnan'da Kovid-19 nedeniyle kısmi sokağa çıkma yasağı Dünya Schengen'e 25'inci yaşında koronavirüs darbesi Dünya