Göçmen kaçakçıları 'finans sistemi' kurmuş

Göçmenlerin yasa dışı geçişlerini sağlayan umut tacirlerinin uluslararası finans sistemi kurduğu ortaya çıktı. İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin ortaya çıkardığı yasadışı sistem bilgileri, Ege kıyılarında her gün yaşanan dramın perde arkasına ışık tuttu. Bakın o sistem nasıl çalışıyor...

Abone ol

Ege Denizi'nde her yıl binlerce insanın ölümüne neden olan umut tacirlerinin uluslararası finans sistemi kurduğu belirlendi.

İzmir Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube ekiplerinin araştırması sonucu ortaya çıkan sistemde, İnsan kaçakçılarının organizasyon yapısı ve kontrol mekanizmaları gözler önüne serildi.

Yeni bir yaşam umuduyla tehlikeli yolculuğa çıkan göçmen, önce "Yolcu başı" olarak tanımlanan suç şebekesiyle irtibat kuruyor. Geçiş şartları ve ücretiyle ilgili bilgi alan göçmen, şartları kabul etmesi halinde "Emanet kasa" adı verilen iş yerlerine yönlendiriliyor.

Göçmen burada geçiş için anlaşılan ücreti, suç organizatörünün emanet kasadaki hesabına yatırıyor ve bir şifre alıyor. Aldığı şifreyle emanet kasanın güvenlik çemberine dahil olan göçmenler anlaşmış sayılıyor ve "Çıkış organizatörleriyle" temasa geçiyor.

Yasa dışı geçiş denemeleri başarıya ulaşana kadar "Emanet kasa"dan kimseye ödeme yapılmıyor. Umut yolculuğunda kişinin hayatını kaybetmesi durumunda para, birinci derece yakını ya da şifreyi bilen üçüncü bir kişiye teslim ediliyor.

Geçiş sırasında operasyonla yakalanan göçmenler, ödedikleri paranın karşılığı olarak geçişi tekrar deneyeceğini bildiği için suç şebekesiyle ilgili bilgileri kimseyle paylaşmıyor.

İzmir Emniyet Müdürlüğü verilerine göre, 2015 yılında yapılan operasyonlarda aralarında emanet kasalarda çalışanların da bulunduğu 694 kişi yakalanmış, bunlardan 332'si tutuklanmıştı.

ulusalkanal.com.tr

Lahmacunda bir dönem kapandı! Cezası 14 bin 700 TL Gündem Polise bombalı saldırı! Gündem Habur Sınır Kapısı, 22 gün sonra tekrar açıldı Gündem Bakan Faruk Çelik'in acı günü Gündem