Çanlar Papa için çaldı!

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Katolik âleminin ruhani lideri Papa Francesco, 3 günlük ziyaretini tamamladı. Kendisini ve Roma kilisesini Patriğe kutsatan Papa, ziyaretin son gününde Ortodoks Kilisesi'nin kuruluş yıldönümü ayinine katıldı. Bol bol öpüşen Bartholomeos ile Francesco ortak bir bildiriye de imza attı.

Abone ol

Ortak basın toplantısında Türkiye'yi kutsadı…

Sonrada kendisini Patriğe kutsattı.

Kardinal olduğu dönemde Türkiye'yi Nazilere benzeten, Türk Milletini Ermenilere sözde soykırım yapmakla itham eden Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, 3 günlük ziyaretini tamamlayarak Türkiye'den ayrıldı.

Türkiye'ye, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un davetlisi olarak gelen Papa'nın ziyareti turistik bir gezi değildi. En önemli hedefi İstanbul'da yeni bir Vatikan kurmayı amaçlayan Ekümenik tartışmaları kapsamında patrikhaneye özel bir statü kazandırmaktı.

İstanbul'a 'Konstantinapol' diyen Papa, ziyaretinin son gününü, aynı zamanda Ortodoks Kilisesi'nin kuruluş yıldönümü olması nedeniyle Fener Rum Patrikhanesindeki Aya Yorgi Kilisesi'nde geçirdi.

Kiliseye çan sesleri eşliğinde giren Papa'nın attığı her adım 1054 yılında birbirlerini karşılıklı aforoz ederek ayrılan Katolik ve Ortodoks dünyasının tekrar birleşmesinin adımlarıydı. Aziz Anderas Yortusu ayininin sembolik anlamı da büyüktü.

Ayini Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva ve bazı AKP'li kadınlarda izledi.(akpli kadınlar detay 02:43 - 02:55)

Papa ile Patrik ayin öncesi, ayin sırasında ve ayin sonrasında defalarca öpüştü. Patrik, önünde eğilen Papa'yı alnından öperek hem Papayı hem Roma Kilisesini kutsadı. Katolik basını bunu 'Birlik Öpücüğü' başlığıyla duyurdu.

2 saat süren ayinin ardından çanlar eşliğinde balkona çıkan Papa ile Patrik alkışlar eşliğinde birbirleriyle öpüştü. Ortak bir bildiri de imzaladılar. Bildiride, Katolikler ve Ortodoksların birliğini ilerletme konusundaki kararlılığa yer verildi.

Ziyaretinde son olarak hastanede tedavi gören Türkiye Ermenileri ruhanî liderini ziyaret eden Papa, akşamüzeri Türkiye'den ayrıldı.

ulusalkanal.com.tr

Erdoğan Bayraktar'dan önemli itiraflar Gündem Yeniden lüküs hayat Gündem 'Madenlerden vazgeçebiliriz' Gündem 'Emeğin iktidarını kurmaya var mısınız?' Gündem