Ukrayna'da taktik savaşı

ABD ve Rusya arasındaki Ukrayna gerilimi sürüyor. ABD Başkanı "Putin Ukrayna’ya müdahale için öne sürdüğü bahanelerle kimseyi kandıramaz" dedi, Putin ise Kırım’da şu Rus askeri bulunmadığını sokaklardaki askerlerin "Kırım halk savunma birlikleri" olduğunu söyledi.

Abone ol

Ukrayna ve Kırım yarım adasındaki güç mücadelesi sürüyor. ABD ve Rusya'dan karşılıklı açıklama ve hamleler gelmeye devam ediyor.

Bütçe Konuşmaları sırasında Obanama Rusya'ya yüklenmeye devam etti. ABD Başkanı "Putin birçok şeyler söyleyebilir ama alandaki gerçekler Rusya’nın uluslararası prensiplere uymadığını gösteriyor." dedi. Obama konuşmasında "Putin Ukrayna’ya müdahale için öne sürdüğü bahanelerle de kimseyi kandıramayacak" ifadelerini kullandı.

Obama'nın bu açıklamasının ardından Rusya nükleer başlık taşıyabilen kıtalararası balistik füze denemesi yaptı. Bu füze denemsinin önceden ABD'ye bildiğirildiği belirtildi.

Rus lider Putin ise Moskova dışındaki rezidansında gazetecilere konuştu. Putin, “Ukrayna’da asker kullanma şıkkını en son çare olarak başvuracağız. İleride böyle bir adım atmak zorunda kalırsak, Rus ve Ukrayna askerlerinin omuz omuza duracaklarına inanıyorum." dedi. Putin ayrıca Kırım sokarındaki askerlerin Rus askeri olmadığını Kırım Halk Savunması birlikleri olduğunu söyledi.

Telefon diplomasi de bir yandasn sürdü. Obama Almanya Başbakanı Angela Merkel'le telefonda görüştü. Beyaz Saray'dan "iki liderin uluslararası gözlemcilerin ve insan hakları izleyicilerinin yerleştirilmesinin ve Rusya ile Ukrayna arasında direkt görüşmelerin başlatılmasının öneminde mutabık kaldığı" şeklide açıklama yaptı.

Başbakan Erdoğan'da Putin ile 25 dakika telefonda görüştü. Görüşmede Kırım'daki gelişmlerin ele alındığı kaydedildi.

Öta yandan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti. Kerry, Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık kredi garantisi verdiklerini açıkladı. Rusya ise, Kırım’a 1 milyar doları mali, 5 milyarı yatırım olarak 6 milyar dolar yardım yapacak.

Rusya'nın Kırım'a askeri yığınak yapmasının ardından gözler Karadeniz'e çevrilmişti. Önce Rus sonra Ukrayna savaş gemileri İstanbul boğazından geçmişti. Yunanistan basını, ABD'nin Atlantik Filosuna bağlı bir geminin Girit'e demirlediğini ve bugün Karadeniz'e açılacağını yazdı.

ulusalkanal.com.tr

''Rusya çekilmezse, ABD!..'' Dünya Amerikalılar Ukrayna krizine nasıl bakıyor? Dünya Ve Putin konuştu! Dünya Hamas'a Mısır'dan yasak Dünya