Rusya ve Suriye'den ortak açıklama! PKK/PYD "ABD'ye bağlı terör gücü" olarak nitelendirildi

Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'de PKK ve uzantıları ile terör devleti kurma planına Rusya ve Suriye'den sert tepki geldi. Moskova ve Şam yayımladığı ortak bildiride PKK/PYD'yi "ABD bağlı terör gücü", işgal ettiği bölgeleri " ise 'ABD kontrolündeki terör bölgeleri' olarak nitelendirdi. Ortak açıklamada iki ülke yetkilileri, ABD ile PKK'nın yaptığı petrol hırsızlığının Suriye'de gerilimi kışkırttığını söyledi.

Abone ol

Amerika Birleşik DevletleriSuriye'deki idari ve askeri alandaki planları için kara gücü ile birlikte sahada. Moskova ve Şam ise, bölgeyi tehdit eden işbirliğine tepkili.

Rus ve Suriyeli yetkiler, yayınladıkları ortak bildiri ile, PKK/PYD'yi terör gücü, işgal ettiği bölgeleri ise "ABD kontrolündeki terör bölgeleri" olarak tanımladı.

Rusya adına Ulusal Savunma Yönetim Merkezi’nin Başkanı Mikhail Mizintsev ve Suriye adına Yerel Yönetim Bakanı Hüseyin Mahluf ortak bir açıklamaya imza attı. Açıklama, "Suriye’ye Mültecilerin Dönüşü İçin Bakanlıklar Arası Koordinasyon Merkezi" tarafından yayınlandı.

Taraflar ABD-PKK işbirliğine sert tepki gösterdi. Yakın zamanda ABD'li şirket ile PKK'nın yapığı anlaşma örnek gösterildi. Bölgede gerilimin kışkırtıldığı belirtildi.

MOSKOVA VE ŞAM'DAN ORTAK AÇIKLAMA

"Bunun en önemli örneği, Amerikan petrol şirketi Delta Crescent Energy’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda faaliyet yürüten "silahlı bölücü terör güçleriyle" imzaladığı petrol çıkartılması ve satışı alanında işbirliğine dair anlaşmadır. Bu anlaşma, uluslararası hukuku görmezden geliyor, Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ediyor, "ABD kontrolündeki terör bölgelerinin" finansmanını perdelemeye hizmet ediyor ve Washington’un çatışma sonrası meşru iktidarı ve ülkenin birliğini yeniden tesise yönelik çabaları kırma amaçlı cinai politikalarının devam ettiğini gösteriyor."

ABD Suriye'deki kukla devlet planlarından vazgeçmedi. 2020'nin ilk aylarından itibaren bölgedeki faaliyetler hızlandı. Görüşme ve sevkiyat trafiği yoğunlaştı. Terör örgütü için askeri, idari ve iktisadi planlar işlemeye başladı.

İdari olarak merkez, Tabka oldu. ABD sponsorluğundaki görüşmelerde Suriye'nin bölücü güçleri, ortak anlayışa vardı.

Askeri anlamda, ABD Barış Pınarı harekatı ile boşaltılan yerlere bir bir döndü.

İktisadi planda ise süreç, son yapılan petrol anlaşması ile zirveye çıkarıldı. ABD koridorunu yaşatmak için, petrol bölgelerinin güvenliği, ABD subaylarının PKK'ya verdiği eğitimle sağlandı.

ABD, sadece PKK ile değil, bölgedeki yobaz terör örgütleri ile de sıcak temas halinde. Bu sıcak temas ABD ile sınırlı değil. Bölücü ve yobaz terör arasında da işbirliği bar. PKK ve IŞİD'in perde arkasında yaptığı esir değişimleri gündeme gelmişti.

Ülkedeki aşiretler ise PKK'ya karşı ayakta. Bu süreçte Deyrezor’da Agidad aşireti, özel bir askeri birlik kurdu. Şam hükümeti tarafından silahlandırılan ve desteklenen “Agidad Ordusu”, ABD işgaline ve PKK/YPG'ye karşı halk direnişi başlattığını ilan etti.

Sahada ise ABD-Rusya gerginliği açıkça görülüyor. Türkiye ve Rusya ise ortak devriyelere devam ediyor.

Mehmet Perinçek, Aydınlık gazetesindeki yazısında yaptığı değerlendirmede, soruna çözüm önerisi sundu...

Perineçk, "Moskova’nın PKK/YPG’ye, Ankara’nın da İdlib’deki terör unsurlarına bakışı tam anlamıyla netleşmeli. Ne PPK/PYD’yi ABD’nin elinden kurtarmak mümkün ne de İdlib’de yobaz terör gruplarına hayat hakkı tanıyarak bölgede bir istikrar sağlamak. Herkes açısından sorunun çözüm programı açık: Astana süreci ülkeleri Şam ile birlikte ABD varlığına son vermeli, bölücü ve yobaz terör tavizsiz yok edilmeli, Suriye’nin toprak bütünlüğü, Şam’ın tüm ülkede tam egemenliğiyle tesis edilmeli." dedi.

ulusal.com.tr

İran'da yeni eğitim yılı Kovid-19 gölgesinde başladı Dünya Almanya'da ölü bulunan 5 çocuğun otopsi sonuçları çıktı Dünya DSÖ'den yeni aşı açıklaması: "Etkili ve güvenli olduğu görüldüğünde kullanılacak" Dünya Fransız düşünürden çarpıcı Macron tespiti Dünya