AİHM Kararına itiraz

PKK cephesi seçim sonrasında özerklik ilanına hazırlanırken, 1994 yılında Şırnak’ta 38 kişinin öldüğü olaylarla ilgili AİHM kararında, kritik gelişmeler yaşandı. Türkiye AİHM’in astronomik para cezasını temyiz etti. Genelkurmay hukukçuları, Cenevre sözleşmesine AİHM kararının TSK’yı savaş suçlusu ilan edilmesini sağlayacağını vurguladı.

Abone ol

Türkiye, AİHM’in Şırnak’ın Kumçatı ve Koçağılı köylerinde 1994 yılında 38 kişinin ölümüyle ilgili verdiği astronomik tazminat cezasını temyiz etti.

PKK cephesi, 30 Mart’tan sonra özerklik ilanı için çalışma yürütürken, Genelkurmay hukukçuları da önemli uyarılarda bulundu.

1994 yılında Şırnak’ın iki köyü bombalanmış ve 38 kişi yaşamını yitirmişti. Türkiye saldırıdan PKK’yı sorumlu tutsa da, konunun taşındığı AİHM Türkiye’yi 2 milyon 305 bin Euro tazminat cezası verdi.

AİHM kararında PKK’lılardan özgürlük savaşçısı olarak bahsediliyor, Cenevre sözleşmesinin ihlal edildiği savunuluyordu. Genelkurmay hukukçuları, Cenevre sözleşmesinde yer alan, “sıcak çatışmalarda uyulması gereken asgari kurallara işaret edilmesi” ifadesine dikkat çekti. Bu ifadeyle, TSK’nın uluslararası ceza mahkemelerinde sanık yapılmasının önünün açılabileceği vurgulandı.

Olaylardan kısa bir süre sonra bölgede görev yapan Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, AİHM’de 8 yıldır devam eden davada yeterli savunma yapılmadığını belirtti.

Davaya, hükümet tarafından Türkiye lehine hiçbir somut delil de sunulmadı.

Solmaztürk, hükümetin sorumluluğuna vurgu yaptı.

Haber: Naci Eriş

Kamera: Serkan Bayraktar

ulusalkanal.com.tr

"Özgürlük yakındır" Gündem "Devletin üzerinde bir organizma yaratılmak isteniyor" Gündem Casusluk davasında son dakika hamle geldi Gündem Öğretmenler yarın greve çıkıyor Gündem