Vale hizmetlerinde yeni dönem
Vale hizmetinde yeni dönem 1 Temmuz itibariyle devreye girecek. İçişleri Bakanlığının yayımladığı yönetmeliğe göre yeni dönemde vale hizmetleri nasıl yürütülecek, kimler valelik yapabilecek, vale araçlara zarar verirse ne olacak?
İçişleri Bakanlığı, büyük şehirlerde ciddi sorun haline gelen valelik hizmetlerini düzenledi. Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Vale hizmetlerinde yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor. Düzenlemeye göre ruhsatına vale hizmetini işletmeyen iş yerleri bu hizmeti sunamayacak. Bundan sonra valelik hizmetinden işletme de sorumlu tutulacak. Vale hizmetinin en fazla 3 kilometre yarıçap içerisinde karşılanması zorunlu olacak. Yani araç, bu mesafeden uzağa götürülüp, park edilmeyecek.
Vatandaşların en çok şikayet ettiği fahiş fiyat uygulaması da düzenlenecek. Vale hizmet bedeli, ilgili oda tarafından belirlenen fiyat tarifesini geçemeyecek.
Araç sahipleri, vale hizmeti almaya zorlanmayacak. Vale hizmeti veren yerler, mülkiyeti içinde veya kiralayacağı otopark alanında yer gösterme zorunluluğu olacak. Vale hizmeti sunulan yerlerde güvenlik kamerası olması zorunlu hale getirilecek. Görevliler, tanıtım kartını yakada taşıyacak ve vale kıyafeti giyecek. Vale görevlisinin 1 Ocak 2023'ten sonra mesleki yeterlilik belgesi bulunacak.
Ücretsiz otopark alanları içerisinde, karayollarında ve halkın kullanımına açık alanlarda vale hizmeti için özel alan ayrılamayacak. Vale işletmesi ve hizmeti alan iş yeri arasında sözleşme imzalanacak.
Vale hizmeti veren işletme ve iş yerleri, araç teslimini fiş ile yapacak. Hizmet süresi içinde ortaya çıkan araç hasarlarını, trafik cezalarını ve araç çekme bedellerini karşılayacak. Yeni dönem 1 Temmuz 2021'de devreye girecek.
VALE HİZMETLERİNDE YENİ DÖNEM
• Vale hizmetini işletmeyen iş yerleri bu hizmeti sunamayacak.
• Vale hizmetinden işletmeler de sorumlu tutulacak.
• Araç kilometre yarıçap içerisinde park edilecek .
• Vale hizmet bedeli, belirlenen fiyat tarifesini geçmeyecek.
• Araç sahipleri, vale hizmeti almaya zorlanmayacak.
• Görevliler, tanıtım kartını yakada taşıyacak ve vale kıyafeti giyecek.
• Ücretsiz otopark alanları içerisinde ve halkın kullanımına açık alanlarda vale hizmeti için özel alan ayrılamayacak.
• Vale işletmesi ve hizmeti alan iş yeri arasında sözleşme imzalanacak.
• Vale hizmeti çıkan hasarlardan sorumlu olacak.