Enflasyon oyunu vatandaşı vurdu
Türkiye'de milyonların gözü enflasyon rakamlarındaydı. Çünkü emekli ve memur zamları verilere göre belirlenecekti. Fakat son elektrik, doğal gazdaki fiyat artışı enflasyon sepetinde yer almadı. Böylece rekor kıran enflasyonun ateşi bir nebze düşük gösterildi. Haliyle maaş zamları da kısıldı. Hükümetin enflasyon oyununa uzmanlardan değerlendirme geldi. Ekonomist Hakan Topkurulu, enflasyonu gereçketen düşürmek elimizde dedi, yapılması gerekenleri sıraladı.
Haber: Eser Görkem Paktürk
Üretmeyen ekonominin faturası vatandaşın cebine direk yansıyor. Alev alan etiket fiyatları enflasyonu rekora taşıdı. Son dönemde yapılan elektrik ve doğal gaz zamları ise enflasyon sepetinde yer almadı. Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre belirlenen zamlardan vatandaş istediğini zammı alamadı.
1 Temmuz'da üretim yapılmamasının ve özelleştirmenin faturası yine vatandaşa kesilmişti. Ancak 1 Temmuz tarihi özellikle seçildi. Böylece yılın ilk 6 ayına ilişkin enflasyon daha düşük gelecekti. Hal böyle olunca emekli ve memur zamları da düşük tutulacaktı. Fakat ekonomiye yapıştırılan yara bantları artık akan kanı durduramıyor. Uzmanlar, enflasyonu düşürmeye çalışmanın çözüm olmayacağını vurguluyor.
Türkiye ekonomisi için asıl tehdit kur. Bu da serbest piyasa ekonomisinden kaynaklanıyor. Çözüm ise çok basit.
Kur kontrol altına alınırsa Tüketici Fiyat Endeksi de düşecek. Çünkü Türkiye'deki enflasyon talepten değil maliyetten kaynaklanıyor.
Ekonomist Hakan Topkurulu, maliyet baskısının kurdan kaynaklandığını anlattı:
- Maliyette bizim işçinin köylünün maaşlarından gelmiyor hepimiz biliyoruz. Maliyet baskısı bize kurdan ve yurt dışından aldığımız ham maddelerden geliyor.
Sıkışan ekonominin Çıkış Yolu için 1930'lara dönmek yeterli. Mustafa Kemal Atatürk'ün yabancı paralara getirdiği kısıtlama Türkiye'nin üretim ekonomisi yolundaki ilk adım olabilir.