19 dağcıya 15 saat sonra ulaşıldı

İZMİR'in Ödemiş İlçesi'ndeki, faal olmayan bir kayak tesisinin de bulunduğu Bozdağ'a gruplar halinde düzenlenen yürüyüş sırasında 48 yaşındaki Dürdane Seringeç düşerek yaralandı ve askeri helikopterle getirildiği Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Aynı bölgede bir süre sonra tipide mahsur kalan 19 dağcıya yaklaşık 15 saat sonra ulaşıldı.

Abone ol

Bazı dağcılık kulübü üyeleri, birbirleriyle iletişime geçerek bugün gruplar halinde İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki Bozdağ'a yürüyüş düzenledi. Faal olmayan Bozdağ Kayak Tesisleri'nin üst tarafındaki bölgeye çıkan grupta bulunanlardan 48 yaşındaki Dürdane Seringenç, bugün öğle saatlerinde düşüp yaralandı. Seringenç, Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopterle bölgeden alınarak Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedaviye alınan Seringenç kurtarılamadı.

19 DAĞCI DA MAHSUR

Bu kez aynı bölgedeki tipide mahsur kalan 19 dağcı saat 15.00 sıralarında yardım çağrısında bulundu. Bir dağcılık kulübü üyesi oldukları belirtilen dağcıları kurtarmak için çalışma başlatıldı.

Olayla ilgili bilgi veren İzmir Valisi Mustafa Toprak, Bozdağ'da bugün düşüp yaralanan Dürdane Seringeç'in kaldırıldığı hastanede öldüğünü, akşam saatlerinde ise 19 dağcının tipide mahsur kaldığını söyledi. Bu bölgeye çıkılmaması için daha önce uyarıda bulunulduğunu belirten Vali Toprak, açıklamada şöyle dedi:

"Öğlen saatlerinde bir kişi düşme sonucu yaralandı. Daha sonra Hava Kuvvetleri helikopteriyle bölgeden alınıp Ege Üniversitesi Hastanesi'ne getirildi, ancak hayatını kaybetti. Dağcılık kulüpleri birbirleriyle iletişime geçerek bölgeye gelmişler. Biz daha önce bu bölgeye çıkılmamasıyla ilgili uyarmıştık. Ancak dikkate alınmamış. Daha sonra saat 15.00 sıralarında bir başka grubun yoğun tipi nedeniyle mahsur kaldığı bilgisi ulaştı. Ödemiş Kaymakamı, İl Sağlık Müdürlüğü, AFAD, UMKE ve jandarma ekiplerimiz bölgeye sevk edildi. İş makineleri de bölgeye gönderildi. Mahsur kalan dağcılara ulaşmak için çalışmalar başladı. Şu an mahsur kalan kişi sayısı 19. Bildiğimiz kadarıyla sağlık sorunları yok, telsiz bağlantımız var."

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Bozdağ'da oluşturulan kriz masasında ekipleri yöneten Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, "Saat 12.00-13.00 sıralarında Bozdağ zirvesine çıkan gruptan 19 kişi, iniş hazırlıklara başladığı saat 15.00 sıralarında tipi nedeniyle bölgede mahsur kalmış. Cep telefonuyla yardım istemeleri üzerine harekete geçtik. Bozdağ'da kriz merkezi oluşturuldu. Bölgeye havadan ulaşım mümkün değil. AFAD ve UMKE kurtarma ekipleri karayoluyla bölgeye hareket etti. Kriz masasında sağlık ekipleri önlem amaçlı bekliyor. Dağcılar aşağı indirildiğinde sağlık ekipleri müdahale etmeye hazır halde bekliyor. Mahsur kalan 19 dağcı ile aralıklarla telefonla konuşuyoruz. Sağlık durumlarınin iyi olduğunu öğrendik. Şarjları bitmesin diye uzun süreli görüşmüyoruz. Çalışmalarımız sürüyor. Gündüz Bozdağ'da dağcılık şenliği vardı. Bu olayın dışında talihsiz bir olay daha yaşandı. Zirve tırmanışı sırasında İDADİK (İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü) üyesi Dündane Seringeç adlı bir dağcı düşerek yaşamını yitirdi" dedi. Dürdane Seringeç'in öğretmen olduğu ve uzun süredir dağcılık yaptığı, pek çok tırmanış gerçekleştirdiği öğrenildi.

"DONUYORUZ, BİZİ KURTARIN, BURASI ÇOK SOĞUK'

İzmir Mevsim Dağcılık Kulübü yöneticilerinden Haktan Aslan, "Ben bugün kulübün başında değildim, dağa çıkan benim ekibimdi. Bir grup zirveye çıkıyor, 19 kişi inerken biranda tipi bastıyor. Mahsur kalıyorlar. Rotayı şaşırıyorlar. Ben de yerlerinde kalmalarını istedim. Saat 15.30'da Dağcılık Federasyonu Başkanı Bayram Ali Altuğ bölgeye gitti. Bir süre ona da ulaşamadık. Ancak, kulübümüzden 2 arkadaşımız AFAD'taki görevlilere bilgi verdi ve Altuğ'a ulaşıldı. Bozdağ'ın zirvesine çıkan grup, yaklaşık 400 metre aşağısına geldiğinde tipiye yakalanıyor. Bugün işyerimde tadilatımız vardı o nedenle ben tırmanışa katılamadım. Tırmanışı yapmadan önce hava durumlarını inceledik ve öğleden sonra yağış görünüyordu. Ben de uyarmıştım hocamızı, hava kötüleşirse fazla zorlamayın diye. Vadinin sol kısmı uçurum. Arkadaşlar belli bir noktaya geldikten sonra beni aradılar ve bulundukları noktada durmalarını istedim. Şu an yaklaşık 1800 metre rakımda olduklarını tahmin ediyorum. Bizim Mevsim Dağcılık Kulübümüzden 53 kişi etkinliğe katıldı. Ancak zirve ekibi 19 kişiydi. Diğerleri tırmanışı tamamlayıp döndü, ancak 19 kişi mahsur kaldı. Mahsur kalanlardan İbrahim Bedir ile kısa bir görüşmem oldu, 'Donuyoruz, bizi kurtarın, burası çok soğuk' dedi. Ben de buradan elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum" diye konuştu.

MUZTAGH ATA DAĞI'NA TIRMANIN İLK TÜRK KADIN DAĞCIYDI

İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde Bozdağ'a tırmanış sırasında düşerek yaralanan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 48 yaşındaki Dürdane Seringeç'in ölüm haberi, yakınlarında üzüntü yarattı. Göztepe Kız Teknik Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi'nde çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni olan Dürdane Seringeç'in 10 yıllık başarılı bir dağcı olduğu belirtildi. 2006 yılında Çin'deki 7 bin 546 metre yüksekliğindeki Muztagh Ata Dağı'na tırmanın ilk Türk kadın dağcı olan Seringeç'in cenazesinin önümüzdeki salı günü Kahramanmaraş'ın Andırın İlçesi'nde toprağa verileceği belirtildi.

REHBERLER UYARILARI DİNLEMEMİŞ

İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki Bozdağ'da iki gün, İdadik Kış Dağcılığı Şenliği düzenlendi. Şenliğin son gününde de, yüzlerce dağcı bağlı bulundukları kulüp rehberlerince, Bozdağ'ın zirvesine çıkartıldı. Sabah saatlerinde zirveye çıkmayı başlayan gruplar, havanın kapanması ve tipinin başlamasıyla geri döndü. Tehlikeyi gören dağcılar, dönüş yolunda karşılaştıkları ve zirveye çıkmaya çalışan diğer dağcılık gruplarının rehberlerini, don ve tipi tehlikesine karşı uyardı. 19 dağcının bağlı bulunduğu kulübün rehberlerinin, uyarılara rağmen zirve tırmanışlarını sürdürdükleri öğrenildi. Bir süre sonra da dağcılar, yoğun sisten ve tipiden dolayı yollarını kaybedip kayboldu. Bu arada, yetkililerin de, yine dağcılara, özellikle öğleden sonra, zirve tırmanışı yapmamaları konusunda uyarılarda bulundukları, bölgedeki farklı dağcılık kulüplerinin üyeleri tarafından ifade edildi. Mahsur kalan dağcılar için kurtarma yardımının da geç istendiği yine, bazı dağcılar tarafından, aktarıldı.

İKİ KAYA ARASINDA KURTARILMAYI BEKLİYORLAR

Dağcıların yanlarında bulunan cep telefonundan alınan ilk bilgilerde, kurtarma ekiplerine, tam yerlerini bilmemelerine rağmen, iki kayalık arasında, birbirlerine sarılarak soğuktan korunmaya çalıştıklarını söyledikleri öğrenildi. Dağcıların bulundukları bölgenin koordinatlarının tam olarak bilinmemesinden dolayı, AKUT, AFAD ve farklı dağcılık kulüplerine bağlı uzman dağcı grupları, zirveye farklı yönlerden çıkıp mahsur kalan dağcıları arama çalışmalarına katıldı. Ancak havanın kararması ve tipinin sürmesinden dolayı güçlükle sürdürülen çalışmalardan, bir sonuç alınamadı. Dağcıların hava şartlarının izin vermesi durumunda, değişimli olarak arama çalışmalarını sürdürecekleri açıklandı.

AİLELER UMUTLU HABER BEKLEMEYE BAŞLADI

Bu arada mahsur kalan dağcıların arkadaşları ile aileleri de, haberi alır almaz Bozdağ'a geldi. Yetkililerden bilgi almaya çalışan aileler, daha sonra toplu olarak bir kahvehaneye geçip burada, yakınlarından gelecek haberi beklemeye başladı. Aileler, olayla ilgili açıklama yapmaktan ise, kaçındı.

DAĞCILIK KULÜBÜ YÖNETİM KURULU ÜYESİ: ZORLU GÜZERGAHTA TIRMANIŞ GERÇEKLEŞTİRENLER KAYBOLDU

İZMİR'in ödemiş ilçesindeki Bozdağ'da mahsur kalan 19 dağcının bağlı bulunduğu Mevsim Dağcılık Kulübü Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Çetinkaya olayla ilgili açıklama yaptı. Dağcıların dönüş yolunda kaybolduklarını söyleyen Çetinkaya, "Bizim spor kulübümüzde A, B ve C gruplarına ayrılmış dağcılar var. A grubu hafif güzergahta yürüyüş yaparlar. B grubu biraz daha zorlu güzergahta yürür, C grubu ise daha zorlu ve çok sert bir güzergahta tırmanış gerçekleştirirler. İşte bu C grubunda bulunan arkadaşlar zirveye çıktıktan sonra, geri dönüş yolunda tipiden ve yoğun sisten dolayı yollarını kaybetmişler. Aslında kayboldukları noktada beklemeleri gerekiyordu. Ancak bunlar sığınacak bir yer bulmak için güzergahlarından ayrıldıklarını tahmin ediyorum. Bundan dolayı da ekipler yerlerini bulmaya çalışıyorlar. Benimde bir yakınımda var içlerinde, sağ salim kurtulacaklarına inanıyorum" dedi.

TIRMANIŞTAN VAZGEÇEN DAĞCI: BİZİ KİMSE UYARMADI

İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde 1 kişinin hayatını kaybettiği 19 dağcının mahsur kaldığı olayda mahsur kalan dağcıların grubunda yer alan ancak tehlike nedeniyle zirveye çıkmaktan vazgeçerek geri dönen Oğuz Uslan, "Bundan bir ay önce bize haber verildi ve biz o zaman yürüyüşümüzü iptal ettik. Ama bugün hiç kimse bize bir bildirimde bulunmadı. Zaten bir sürü grup vardı yukarıda" dedi.

Mahsur kalan dağcılardan İbrahim Bedir7le irtibat halinde olduklarını ifade eden Uslan, "Biz 54 kişi olarak yürüyüşe başladık. Bu 54 kişiden 19 kişi zirveye gitmek istedi. Bir anda fırtına bastırınca onlar yukarıda kaldı. Geri kalan A grubu daha yavaş gider, B grubu zirve yapar. A grubundan herkes geri döndü,C grubu da bir kaya altına sığınmışlar. Devamlı saat 14.31'den beri temas halindeyiz. Her biriyle ayrı ayrı konuşuyoruz. Pek çoğunun da arandıkları için telefon şarjları bitti. Ölü filan da yok. En son ölen bir dağcıyla bizim dağcılarımızın bir alakası yok. 19 arkadaşımız kurtarılacak. Koordinatlar tespit ediliyor fakat fırtına nedeniyle yanlış çıkıyor. O yüzden de hiç kimse şu ana kadar ulaşamadı. Şimdi mahsur kalan İbrahim Bedir arkadaşımızla görüşüldü. O da yerlerini söyledi. Onun üzerine de dernek başkanımız gitti ve kurtarma ekiplerine bildirdi" şeklinde konuştu.

"ZİRVEYE ÇIKMAKTAN VAZGEÇTİK"

Zirve tırmanışa geçtiklerinde kendilerini hiç kimsenin uyarmadığını iddia eden Uslan, "Bundan bir ay önce bize haber verildi ve biz o zaman yürüyüşümüzü iptal ettik. Ama bugün hiç kimse bize bir bildirimde bulunmadı. Zaten bir sürü grup vardı yukarıda. Bende yukarıdaydım. Saat 13.30'a kadar olan sürede hava koşulları çok güzeldi. Rüzgar vardı ama hava çok güzeldi. 13.30'da biz yemek molası verdiğimizde B grubu yukarıya geçti, biz yemek molası verdik. Baktık hava bozuluyor, biz dönüşe geçtik. Saat 14.31'de de arkadaşları telefon açtı, yukarıda mahsur kaldılar. Şu an zirveye yakın bir yerdeler. Her birinin yanında pançoları, anorakları, bereleri, eldivenleri her şeyleri var. Hepsi de termal ısıtmalı" dedi.

19 DAĞCIYA 15 SAAT SONRA ULAŞILDI

İZMİR'in Ödemiş İlçesi'ndeki Bozdağ'da düzenlenen İdadik Kış Dağcılığı Şenliği'nde zirve tırmanışından döndükleri sırada tipiye ve sise yakalanıp mahsur kalan 19 dağcıya yaklaşık 15 saat sonra ulaşıldı. Kurtarma ekibindeki doktorun yaptığı ilk kontrollerde dağcıların sağlık durumlarının iyi olduğu açıklandı. Müjdeli haberi de, saatlerce endişeyle bekleyen ailelere veren Vali Mustafa Toprak, dağcıların da özeleştiri yapmaları gerektiğini, uyarılara rağmen pikniğe gider gibi tırmanmanın olamayacağını söyledi.

Ödemiş'te kullanılmayan kayak tesislerinin de bulunduğu alanda, cumartesi ve pazar günü İdadik Kış Dağcılığı Şenliği, düzenlendi. İki gün süren şenlikte eğitimlerin ardından bazı dağcı, zirveye tırmanışa geçti. Sabah erken saatlerde tırmanışa geçip zirveye ulaşan dağcılar, öğle saatlerinde havanın kapanması ve fırtına belirtisi vermesi üzerine geri döndü. Bu sırada karşılaştıkları tırmanış yapan dağcılara da havanın kötü olduğu yönünde uyarılarda bulundu. Ancak bu uyarıları dinlemedikleri ileri sürülen Mevsim Dağcılık Kulübü'nün, 54 üyesinden 19'u zirve tırmanışını sürdürdü. Zirveye çıkıp geri dönüş yolunda yoğun sise ve tipiye yakalanan 19 dağcı, mahsur kaldı. Yollarını bulamayınca da, dağcılar donmamak için iki kayalık arasına sığınarak, yardım istedi. Bu sırada farklı bir dağcılık kulübüyle, zirve tırmanışı yapan Dürnane Seringenç ise, buzdan kayıp yaklaşık 200 metre yuvarlanın ağır yaralandı. Helikopterle Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Seringenç, hayatını kaybetti.

KURTARMA EKİPLERİNİN ÇALIŞMALARI GECE BOYU DEVAM ETTİ

Acil yardım çağrısının ardından ilk olarak bölgeye jandarma ekipleri, ulaştı. Ardından da UMKE, AFAD, AKUT ve diğer dağcılık kulüplerinden yardım istendi. Akşam saatlerine doğru da Bozdağ'a ulaşan kurtarma ekipleri vali Mustafa Toprak başkanlığında kurulan kriz masasının yönlendirmeleriyle çalışmaya başladı. Sık sık ancak şarjları bitmemesi için kısa yapılan konuşmalarla dağcıların bulunduğu alanın koordinatları belirlenmeye çalışıldı.

12 kişiden oluşan uzman dağcılar, özel ekipmanlarla bölgeye ulaşmak için harekete geçti. Altışarlı iki grup halinde, bölgede süren arama çalışmalarda, yaklaşık 15 saat sonra dağcılara ulaşıldı. Kurtarma ekibinde bulunan doktorun yaptığı ilk kontrollerde de, dağcıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Ekipler, yanlarında bulunan giyecek ve yiyecekleri de dağcılara verdi. Dağcıların geri dönüş yolculuğu için de çalışmaların devam ettiği açıklandı.

MÜJDEYİ VALİ TOPRAK VERDİ

Dağcıların mahsur kaldığı haberleri üzerine aileleri ve arkadaşları da Bozdağ'a geldi. Burada endişeyle kurtarılma çalışmalarını takip etti. Sabah saatlerinde telefonla yakınlarına ulaşan dağcılar, ekiplerin kendilerine ulaştığını söyledi. Bunun üzerine saatlerdir bekleyen aileler, kriz kasanının bulunduğu binanın önünde toplandı. Burada bir yetkiliden açıklama bekledikleri söyleyip tepki gösterdi. Görevlilerle yaşanan kısa bir gerginlik sonrasında ise, Vali Mustafa Toprak, bir kahvehanede topladığı ailelere müjdeli haberi verdi. Kurtarma ekiplerinin, dağcılara ulaştığını söyledi. Bu haber üzerine aileler büyük sevinç yaşadı. Her türlü önlemi aldıklarını, kurtarma ekiplerinin zorlu uğraşlar sonrasında dağcılara ulaştığını açıklayan Vali Toprak, "İlk andan itibaren kurtarma ekiplerimiz elinden gelini yaptı. Ama hava şartları izin vermedi. Hayatını kaybeden vatandaşımız için helikopteri kaldırdık ama bu dağcılarımız için kaldıramadık. Çünkü tipi buna izin vermedi. Yoksa, polisin, TSK'nın helikopterleri hasır bekliyordu. Ama bunları kaldıramayınca, mecbur olarak karadan, tek yol olarak kurtarma çalışmalarını yapmak zorunda kaldık. Özel kar paletli ambulansla aracıyla 12 ekip yola ikiye ayrılarak çıktı. Ve bu gruplardan birisi dağcılara ulaştı. Şimdi aralarında 1.5 kilometre olan diğer grupta onların yanına ulaştıktan sonra dağcılarımızı aşağıya indirmek için çalışma başlayacak. 13 kişi daha ilave olarak bölgeye ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu uzman arkadaşlarda, dağcıları geri dönüş için hazırladıktan sonra aşağıya indireceğiz. Biz devlet olarak budayız ben buradayım ve dağcılarımıza zarar gelmeden çalışmalarını yürütüyoruz" dedi. Vali Mustafa Toprak ailelerden sonra basın mensuplarına da açıklama yaptı. AFAD'dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve İç İşleri Bakanlığı ile de görüştüklerini söyleyen Toprak, "Bizim sıkıntımız helikopterin uçuşa engel bir havayla karşılaşması oldu. İl merkezinde bekliyor. Uzman dağcılara burada yoğun tipi var olduğunu söylediler. Görüş mesafesinin 3 - 4 metre olduğunu söylediler. Ama şu anki hava durumu helikopter kaldırılmasına engel oldu. Jandarma Arama Kurtarma ekibi de Ankara'dan yine bölgeye geliyor" diye konuştu.

PİKNİĞE GİDER GİBİ GİDİLMEZ

Dağcıları da eleştiren Vali Mustafa Toprak, "Meteorolojik bilgilendirme yapıldı. Hiç yapılmıyorsa, valiliğimizin üç gün önce ilanına bakarsanız, bu da tüm basın yayın kuruluşlarında çıktı. Burada yoğun kar yağışının olacağı, dikkatli olmaları uyarılarında bulunuldu. Ama onlar belli bir saatte inmeyi planladılar, ama inemediler. Bu noktada özeleştiri yapmaları lazım. Böyle bir havada oraya çıkılmaz. Çıkıldığı sırada da, biri pikniğe gider gibi güneş altında gider gibi kıyafetle tedbir alınmadan gitmek olmaz. Onları oraya götüren organize eden kulübünde, söyleyecekleri olur sanırım. Biz herhangi bir yeri kesim gidip yada gitmeyin diyemeyiz. Dağcılığın bir spor olduğu söyleniyor. Eğer spor kastıyla 2 bin metreye çıkılıyorsa, o tedbirlerin de alınması lazım" dedi.

AİLELER ÇOK MUTLUYUZ

Yaklaşık 15 saat emekli albay Erdinç Işıklıgün'den haber gelmesini beklediğini söyleyen Merve Işıklıgün Ötgün, ilk olarak babasına telefondan ulaşıp kurtarılıp kurtarılmadıklarını öğrendi. Babasından kurtarıldıkları haberini alınca da gözyaşı döken Merve Işıklıgün Ötgün, "Çok mutluyum. Elbette ondan müjdeli bir haber aldığımız" için dedi.

DAĞCILAR BOZDAĞ'A GETİRİLİYOR

Bozdağ kayak merkezinde 15 saat mahsur kaldıktan sonra arama kurtarma ekiplerinin ulaştığı dağcılar helikopterlerle Bozdağ’ a getirilmeye başlandı..

18 SAATLİK KAR ESARETİNDE MUTLU SON

Ödemiş Bozdağ'ın zirvesinden inerken dün saat 15.00 sıralarında tipiye yakalanıp mahsur kalan 19 dağcıya kurtarma ekiplerinin sabaha karşı yanlarına ulaşmasıyla herkes derin bir nefes aldı. Dağcılar kurtarma ekiplerinin yardımıyla geçmişte belde olan Bozdağ yerleşim yerine saat 09.00 gibi indirildi. Yürüme zorluğu çeken bir dağcı helikopterle dağdan alınarak Ödemiş Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Sabaha kadar gözlerini kırpmadan bekleyen aileler dağcılara sarılarak büyük sevinç yaşadı. Dağcılar, yaşadıkları olayın dağcılığın doğal sonucu olduğunu, sıkıntı çektiklerini ancak korkmadıklarını söyledi. Dağcıların ilk sağlık kontrolleri Bozdağ'da bekletilen ambulanslarda yapıldı, önemli sağlık sorunu olmadığı belirtildi.

Görüntü Dökümü DHA

Yarıyıl tatili bitti İstanbul'da trafik felç oldu Yurt 16 cm'lik balığı yutan kadın hayatını kaybetti Yurt Antalya'da deprem Yurt Kızılay’dan %110’luk artışa önce madalya, sonra ''İş akdinin sonu'' hükmü Yurt