Ramazan sofralarının vazgeçilmezi Tokat çöreği
Tokat çöreği ramazan sofralarını süslüyor. Lezzetini ve hafifliğini nohut mayasından alan çöreğin tuzsuz ve şekersiz çeşidi bulunuyor.
Bu çörek için ellerin hünerli olması gerek. O hüner de babadan geliyor.
Tokat çöreğiramazanda iftar ve sahur sofralarında yer alıyor.
Tokat sadece tarihi ve kültürel zenginlikleri ile dikkat çekmiyor. Doğal güzellikler arasından zengin geleneksel lezzetler de bulunuyor. Kent ile özdeşleşen yöresel lezzetlerden biri de Tokat çöreği...
Bu çörek, lezzetinin yanı sıra hafifliği ve tok tutma özelliği sayesinde ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında...
Tokat çöreği, hafifliğini nohut mayasından alıyor. Çöreğin tuzsuz ve şekersiz yapılanlarının yanı sıra cevizli, kuru üzümlü ve kakaolusu da var.
İşçilik önemli. Nohut mayası ile mayalanan hamur 3-4 saat bekletiliyor. Daha sonra şekil verilip fırında pişiriliyor.
Kentteki fırınlarda da ramazan ayı dolayısıyla çörek yapımında yoğunluk yaşanıyor. Nişanlanan kişiler için de özel olarak üretiliyor.
Tokat'ın yanı sıra diğer illerden de talep gören çörek, gramajına ve katkı maddesine göre 10 ila 20 lira arasında satışa sunuluyor.