Çin-Avusturalya ilişkileri

Asya Pasifik bölgesi, kritik bir yakınlaşmaya daha sahne oluyor. Avusturalya, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in hizmet piyasasına erişim sağlayabilmek için "serbest ticaret anlaşması" imzalamaya hazırlanıyor. Avusturalya'nın Çin ile yakınlaşması ABD'de de yakından takip ediliyor.

Abone ol

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin Halk Cumhuriyeti, Avustralya ile serbest ticaret anlaşması imzalamaya hazırlanıyor.

Açıklamayı Avusturalya Başbakanı Tony Abbott yaptı. Açıklamaya göre, söz konusu anlaşmanın 2015 yılında imzalanması ile birlikte Çin’e yapılan ihracatların yüzde 85’inde gümrük vergisi alınmayacak. Gümrük tarifeleri, iki yıl içinde kademeli olarak sonlandırılacak.

Avustralya bu sayede dünyanın ikinci büyük ekonomisinin hizmet piyasasına erişim sağlayacak.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, G-20 Liderler Zirvesi sonrası Avustralya Federal Parlamentosunda bir konuşma yaptı. Jinping konuşmasında, anlaşmanın Asya Pasifik bölgesinde kalıcı barışın tesisinde çok önemli olduğunu vurguladı. Jinping, "Okyanusya eski İpek Yolu'nun doğal bir uzantısıdır" dedi.

Öte yandan, Çin'in Avusturalya ile yakınlaşması ABD cephesinde de yakından takip ediliyor. Zira, Washington'un, Çin öncülüğünde kurulan "Asya Altyapı Kalkınma Bankası"na Avusturalya'nın katılımını engellemek için kulis faaliyeti yürüttüğü ve Avusturalya'ya da baskı yaptığı basına yansımıştı.

ulusalkanal.com.tr

ABD Dışişleri Bakanı'ndan önemli açıklama Dünya Ünlü seri katil evlenecek Dünya Aracını havaya uçurdu Dünya 14 bin ÖSO militanı o şehri terk etti Dünya