Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'yi sivilleri hedef almakla suçladı

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü, Fırat Kalkanı Harekâtı üzerinden Türk Silahlı Kuvvetlerini karalayıcı bir rapor yayımladı. Merkezi New York'da bulunan örgüt 28 Ağustos'ta Cerablus yakınlarında 25 YPG'li teröristin etkisiz hale getirildiği harekâtla ilgili hazırladığı raporda, Türkiye'nin sivilleri hedef aldığını öne sürdü.

Abone ol

Suriye'deki iç karışıklıktan yararlanıp ülkenin kuzeyinde sözde kantonlar ilan eden terör örgütü YPG’nin yerlebir edildiği anlara ait fotoğraflar ortaya çıktı.

Fotoğrafları yayınlayan Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü.

Örgüt kendi internet sitesinde, Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında vurulan terör örgütü YPG ve onun kontrolündeki Suriye Demokratik Güçlerine ait hedeflerin fotoğraflarını yayınladı.

Merkezi New York'da bulunan örgüt raporunda "28 Ağustos’ta çekilen ilk fotoğraf, Türk uçaklarının operasyonu sonrası Cerablus'un güneyindeki Suraysat köyü yakınlarında bir evin enkazını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye karşıtlığı ile bilinen Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü, yan yana 2 yapının, hava harekâtı öncesi ve sonrasında çekilen uydu fotoğraflarını da yayınladı. Ancak koordinatlar konusunda detay vermeyen örgütün, önce siyah beyaz ardından renkli fotoğraf kullanması ve fotoğraflarda bir biriyle uyuşmayan detayların olması da dikkatlerden kaçmadı.

Olaydan yaklaşık 1 ay sonra rapor yayınlayan örgüt 10–15 terörist ile 24 sivilin öldüğünü öne sürdü. Örgüt "Türkiye sivil katlimanı yapıyor" propagandasını daha inandırıcı kılmak için ABD'nin kara gücüm dediği YPG/SDG'nin sivilleri kalkan olarak kullandığı itirafına yer vermeyi de ihmal etmedi.

Örgüt içinde sivillerin olduğunu iddia ettiği enkaz ve sivil kayıplara ait detaylı fotoğraflara da yer vermedi. Raporda; ailesinden 13 kişinin öldüğü belirtilen Muhammed Osman adlı kişinin facebook hesabı referans gösterildi. Ancak bu kişinin de hesabında fotoğraf paylaşmaması, dahası 13 yakın akrabasının cenazeleri ile uğraşmak yerine paylaşımlar yapması da dikkat çekti.

TSK, 28 Ağustos'ta Cerablus yakınlarında 25 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurmuştu. İki tankın vurulmasının ardından başlatılan hava harekâtında terör örgütü YPG'ye ait bir cephanelik, patlayıcı taşıyan araçlar, YPG konvoyları ile YPG'nin komuta merkezi vurulmuştu.

Türkiye karşıtlığı ile bilinen Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü, güneydoğu'daki bazı ilçelerde sözde özerklik ilan edip hendek ve barikatlar kuran terör örgütü pkk'ya karşı yürütülen operasyonlarda Türkiye'nin sivil katliamı yaptığını iddia etmişti.

Örgüt Mehmetçiğin sınırdan geçmeye çalışan Örgüt geri püskürtülen 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası yine Türkiye karşıtı raporlara yer vermişti.

ulusalkanal.com.tr

Hakkari Çukurca'da 5 ton bomba yüklü araç bulundu Gündem Törende Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'dan dikkat çeken hareket Gündem O emniyet müdürlerinin isim ve fotoğrafları kaldırıldı Gündem Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu 19 Eylül'e kadar kapalı Gündem