Srebrenitsa 20. yıldönümünde

Bugün Srebrenitsa katliamının 20. yıldönümü... Yugoslavya iç savaşında Sırplar Bosna'nın "güvenli bölgesi" olarak ilan edilen Srebrenitsa'daki çocuk, genç ve yaşlıları kurşuna dizmişti. 11 Temmuz 1995'te 8 bin 372 Boşnak Avrupa'nın gözü önünde katledildi. Aradan geçen 20 yıl içinde dinmeye acılar bugün Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenelenen anma töreninde gözyaşlarına karıştı.

Abone ol

11 Temmuz 1995... İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'nın yaşadığı en büyük trajedi olan Srebrenitsa Katliamı'nın üzerinden 20 yıl geçti. Ancak acılar hala ilk günkü gibi taze.

Çetnik adıyla bilinen Sırp aşırı milliyetçileri Bosnalı Sırplar Radovan Karadziç ve Ratko Mladiç liderliğinde BM tarafından güvenli bölge olarak ilan edilen Srebrenitsa'ya girdi.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri, güvenli bölgeyi terketti ve buradaki yaklaşık 10 bin kişiyi paramiliter sırp çetelerine bıraktı. Kentin erkek gençleri, çocukları ve yaşlıları toplandı ve öldürüldü.

Avrupa'nın göbeğinde yaşanan bu katliama kimse ses çıkarmadı, görmezden geldi. Binlerce aile, binlerce anne evlatsız kaldı. Birleşmiş Milletler ve Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 2004 yılında Srebrenitsa'yı Soykırım olarak tanımak zorunda kaldı. Srebrenitsa katliamından sorumlu tutulan iki Sırp lider Radovan Karaciç ile Ratko Mladiç, halen Lahey'deki uluslararası eski Yugoslavya Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nde yargılanıyor.

Aslında Batı'nın da bu katliamda payı büyüktü ancak bugüne kadar bu konu görmezden gelindi. Çünkü Batılı güçlerin Bosna'dan çekilmesiyle katliam başlamıştı.

Srebrenitsa'da hala toplu mezarlar bulunuyor. Bugüne kadar 100'ü aşkın toplu mezar bulundu. Açılan mezarlardan şuana kadar 7 bine yakının cansız beden çıakrıldı. Hala kayıp onlarca Bosnalı var. Kimlik tespiti tamamlananan 6 binden fazla Bosnalı, gözyaşı ve hüznün hakim olduğu Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedildi.

20 yıllık acı bugün yine Potoçari Mezarlığı'nda gözyaşları oldu aktı. Sabahın ilk saatlerinden itibaren Bosnalılar, Potoçari Anıt Mezarlığı'na akın etti. Yakınlarını yitirenler katledilen ailelerinin mezarı başında hasret gidermeye çalıştı, mezarları saran otlar temizlendi .

Katliamın 20'inci yılında 136 kurban daha toprağa verildi. Potoçari Anıt Mezarlığı'nda defnedilen katliam kurbanlarının sayısı bugün törenin ardından 6 bin 377'ye yükselecek.

Srebrenitsa'daki katliamın 20. yılında düzenlenen anma törenine Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ve Sırbistan Başbakanı Aleksander Vuçiç de törene katıldı.

Sırbistan Başkanı tören alanında aracından inerken yuhalandı, üzerime taş, şişe ve ayakkabı fırlattıldı. Olayın ardından Vuçiç alandan ayrıldı.

ulusalkanal.com.tr

Mısır'ı sarsan patlama: Ölü sayısı... Dünya 5 güneş daha bulundu! Dünya Adada 5. görüşme Dünya Rus lider Putin'den son dakika Çin açıklaması Dünya