Viyana'da anlaşma sağlandı

Suriye’de iç savaşa çözüm bulmak için yapılan Viyana zirvesinde anlaşma sağlandı. Buna göre Suriye’de 1 Ocak’ta hükümet ile muhalifler arasında görüşmeler başlayacak, 6 ay içinde de geçiş hükümeti kurulacak. Zirvede Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın geleceği konusunda ise uzlaşmaya varılamadı.

Abone ol

Esad’lı geçiş sürecinin ele alındığı Suriye krizinin çözümüne yönelik toplantıların üçüncüsü Avusturya’nın Başkenti Viyana’da yapıldı. 20 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı zirveden bazı adımların atılması konusunda anlaşma sağlandı.

Toplantıda hükümet ile muhalifler arasında görüşmelerin 1 Ocak’ta başlaması ve Suriye’de 6 ay içinde geçiş hükümeti kurulması kararı alındı. 18 ay içinde de seçim yapılmasına karar verildi. Zirvede ayrıca Birleşmiş Milletlerin liderliğinde ateşkes görüşmelerinin başlaması konusunda mutabık kalındı. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın geleceği konusunda ise bir anlaşmaya varılamadı.

Toplantının ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafların ateşkesi desteklediğini söyledi. Kerry ateşkesin IŞİD ve El Nursa gibi terör örgütlerine ise uygulanmayacağını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Suriye’nin ve Esad’ın geleceğini Suriyelilerin belirleyeceğini ifade etti. Lavrov “Teröristler için Esad’ı desteklemek ya da Esad karşıtı olmak bir şey ifade etmiyor. Paris’teki trajedi bunu göstermiştir” ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

Fransa'dan açıklama: Bir kişi hâlâ yakalanamadı Dünya Valls: Saldırılarda ölenlerden 103'ünün kimliği tespit edildi Dünya Kılıçdaroğlu'ndan Paris yorumu Dünya İşte Paris'teki saldırı anı Dünya