Yeni hükümetin kuruluşu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 Temmuz'da yemin etmesinin ardından gözler kurulacak yeni kabinede olacak. Erdoğan, sayısı 26'dan 16'ya düşürülecek bakanlıklar için atama yapacak. Bu atamaların yanı sıra başkanlık sistemi kapsamında Cumhurbaşkanına bağlı oluşturulacak 4 ofis ile 8 başkanlık için de görevlendirmeler olacak.

Abone ol

Uyum yasaları çıkartılacak. Bakanlar atanacak, ofis ve başkanlıklarda görevlendirmeler yapılacak.

24 Haziran seçimlerinin tamamlanmasının ardından gözler yeni hükümetin kurulmasına çevrildi. Kabinenin nasıl oluşacağı ise merak konusu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın görevi 9 Temmuz'da Meclis'te yemin etmesiyle başlayacak. Erdoğan'ın yemininin ardından 65'inci Hükümetin görevi tamamlanacak.

Bu nedenle yemin gününe kadar Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığındaki 65'inci Hükümet, daha önce Meclis'ten aldığı yetki kararnamesiyle uyum yasalarını çıkartacak.

Bu yasalarla devlet sistemi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyumlu hale getirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da hükümet ve yeni yönetim yapısını Cumhurbaşkanı kararnameleriyle inşa edecek.

Erdoğan, yemin töreninin hemen ardından önce bakanlar kurulunu oluşturacak.

65'inci Hükümetin 21 bakanı milletvekili adayı yapılmış, 5'i ise yapılmamıştı. Yeni hükümet sistemine göre bakanlar kurulu Meclis dışından oluşturulmak zorunda. Parlamento içinden bir ismin bakan yapılabilmesi için ise milletvekilliğinden istifa etmesi gerekiyor.

Yeniden milletvekili seçilen bazı bakanların istifa ettirilip kabineye alınabileceği konuşuluyor. Ancak bu noktada AKP'nin Meclis'teki 301 çoğunluğunu yakalayamamasına dikkat çekiliyor. Kesin olmayan sonuçlara göre 293 milletvekili olan AKP'nin istifa yöntemini uygulayıp uygulamayacağı bilinmiyor.

Kulislerde MHP'li veya MHP'ye yakın isimlerin de kabinede olabileceği belirtiliyor. Yakın bir zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşebileceği ifade ediliyor.

Erdoğan, bakanlar kurulunun yanı sıra Cumhurbaşkanına bağlı kurulacak 4 ofis, 8 başkanlık ve 9 kurul için de atamalar yapacak.

ulusal.com.tr

Suriye'de Dera'ya operasyon Gündem Pilotlarımızdan Bakü semalarında gösteri Gündem Doğu Perinçek: Erdoğan Türkiye'yi yönetemeyecek Gündem Mahir Ünal: İş, kültür, spor alanından isimler olabilir Gündem