Artık büyümüyoruz!

Dünya Bankası, Türkiye'nin büyüme tahminini aşağıya çekti. 2014'teki büyüme hızının yüzde 4'ten yüzde 2, 4'e düşeceği öngörüldü.

Abone ol

Dünya Bankası Türkiye büyüme tahminini düşürdü

Dünya Bankası bugün açıkladığı raporda, Türkiye'nin 2014 yılında büyüme hızının 2013 yılına göre yüzde 4,0'den yüzde 2,4'e düşeceğini öngördü. Dünya Bankası'nın büyüme tahminini düşürmesinde Türk Lirası'nın değer kaybı, cari açık, yabancı yatırımın eksikliği ve siyasi belirsizlik etkili oldu.

Döviz açığı ve sıcak para ekonomisinin, Türkiye ekonomisi için önemli riskler doğurduğu vurgulandı. Rapora göre, önümüzdeki bir yıl boyunca Türkiye'nin dış kaynak ihtiyacının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 27'sine denk gelen 210 milyar dolar düzeyinde olduğuna dikkat çekildi. Buna göre, döviz açığı konut ve bankacılık sektörünün yanı sıra işgücü piyasasını da olumsuz etkileyecek.

Büyümenin düşmesindeki bir diğer faktör ise cari açık. Dünya Bankası'nın raporuna göre, doğrudan yabancı yatırım cari açığı karşılamada sadece yüzde 15'lik bir paya sahip. Portföy ve kısa vadeli yatırımlarla sağlanan kaynak ise açığın yüzde 46'sına denk geliyor.

Hukukun üstünlüğünün sağlanması ve kamu sektörünün iyileştirilmesi gerektiği belirtilirken, büyüme hızının gelecek yılllarda da düşük seyredeceği tahmin edildi.

ulusalkanal.com.tr

Pamir'den kötü haber Gündem Kulislerde bu konuşuluyor Gündem Vali'den Pamir için yeni açıklama Gündem AKP'den ilk adım Gündem