AYM gerekçeli kararını açıkladı!

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali nedeniyle 43 subay hakkında tahliye ve yeniden yargılama kararı verdiği İstanbul Askeri Casusluk davasının gerekçeli kararı açıklandı. Yüksek mahkeme, "hak ihlaline" gerekçe olarak delillerin savunmadan gizlenmesi, bilirkişi taleplerinin reddedilmesi ve iddia makamı ile savunmanın eşit şartlara sahip olmamasını gösterdi.

Abone ol

İstanbul Askeri Casusluk davasında yargılanan 43 subay hakkında, "hak ihlali" nedeniyle tahliye ve yeniden yargılama kararı veren Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı.

Yapılan şikayet ve savunmaları değerlendiren Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, yargılamalarda yapılan hak ihlallerini tespit etti.

Yüksek Mahkemenin oy birliği ile aldığı "hak ihlali" kararına gerekçe olarak, yargılamalar sırasında delillerin savunmadan gizlenmesi, savunmanın yaptığı bilirkişi taleplerinin reddedilmesi ve iddia makamı ile savunma makamının eşit şartlara sahip olmaması gösterildi.

Toplam 19 sayfadan oluşan gerekçeli kararda, AİHM içtihatlerine de atıf yapılarak, yargılamada "silahların eşitliği ilkesinin" ihlal edildiği belirtildi.

Yüksek mahkeme, suçlamaların bilgisayar programlarıyla oluşturulan delillere dayandığını, bilirkişinin "bu belgelere dışarıdan müdahale olabilir" açıklamasına rağmen, yeni bir değerlendirme yapılmamasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Kararada, iddia makamının her türlü devlet imkanını kullandığı, savunmaya ise yeterli imkan tanınmadığ vurgulandı. Anayasa Mahkemesi, avukatların yaptığı tanık dinletme ve delilleri inceleme taleblerinin kabul edilmemesinin de hak ihlali olduğuna hükmetti.

ulusalkanal.com.tr

AKP'li Kuzu'dan Anayasa'ya sert eleştiri!! Gündem İstanbul Beyoğlu'nda bin 500 yıllık mezar bulundu Gündem 2 bin 500 müdüre tasfiye! Gündem HDP'nin Ağrı raporunda TSK hedef alındı Gündem