Kılıçdaroğlu CIA'cı Abromowitz'le buluşacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretinde CIA'cı Abromowitz ve Edelman'la yemek yiyeceği ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu'nun kesinleşen randevuları, Obama yönetiminin alt düzeyde bir program hazırladığını ortaya koyuyor

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 30 Kasım'da başlayacak ABD ziyaretinin programıyla ilgili ayrıntılar ortaya çıktı. 5 gün sürecek program kapsamında, CHP çok istemesine rağmen Beyaz Saray’dan randevu alamadı. CHP bunun için daha önce ziyareti üç defa ertelemişti. Kılıçdaroğlu'nun 30 Kasım'da başlayacak gezisinde, her ikisi de diplomat ünvanlarının ötesinde “operasyoncu” kimlikleriyle tanınan ABD'nin eski Ankara Büyükelçileri Morton Abramowitz ve Eric Edelman ile görüşmesi bekleniyor. Ayrıca Kılıçdaroğlu Amerikan Senatosu ve Kongresindeki temasların yanı sıra, Yahudi lobisiyle bir araya gelecek.

Muhatap Dışişleri Müsteşar Yardımcısı

Yurt gazetesi yazarı Yılmaz Polat dünkü köşesini bu ziyarete ayırdı. CHP lideri önce Obama yönetiminden Ulusal Güvenlik Avrupa Direktörü Karen Donfried ve ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan, bizdeki karşılığı Müsteşar Yardımcılığı'na denk gelen Avrupa ve Avrasya İşleri Masası Başkanı Paul Jones'la buluşacak. Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti milletvekilleriyle de biraraya gelecek olan Kılıçdaroğlu onuruna iki parti de akşam yemek verecek.

Abramowitz'le yemek

ABD temaslarının en dikkat çekici yönü ise Kılıçdaroğlu'nun ABD'nin dış siyasetlerinde en etkin kurumlardan olan “Brookings” ve Center for Amerikan Progress” adlı düşünce kuruluşlarında konuşma yapacak olması. CHP lideri ABD'nin Türkiye siyasetini belirleyen isimlerden eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ve Morton Abramowitz'le de yemek yiyecek. Türkiye kamuoyu Abramowitz'i Erdoğan'ı başbakanlığa hazırlayan Amerikan görevlisi olarak tanıyor.

İslamcılarla gizli görüşme

Kılıçdaroğlu'nun önceki akşam İstanbul Sheraton Oteli'nde isimleri dışarıya açıklanmayan farklı cemaatlerin temsilcileriyle görüştüğü iddia edildi. Milliyet'in haberine göre içlerinde AKP'ye yakınlığıyla bilinen isimlerinde bulunduğu belirtilen buluşmada ne konuşulduğu sır gibi saklanıyor. Görüşme parti yönetiminden de gizli tutuldu.

TUSKON'la temas

Öte yandan Hürriyet'ten Okan Konuralp, Kılıçdaroğlu'nun Gülen Cemaatine yakın işadamlarına ait Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) yöneticileriyle bir araya geldiğini yazdı. CHP lideriyle TUSKON arasındaki buluşmanın gündeminde “Dershaneler” konusunun da olduğu öğrenildi. Buluşmaya İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ile Fethullah Gülen için “Türkiye’de bir fenomendir” diyen Muhammet Çakmak’ın da katıldığı iddia edildi.

ABD karşıtı eylemi

Kılıçdaroğlu engelledi

Washington ziyaretine hazırlanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekillerinin önceden duyurusu yapılan ABD protestosunu engelledi. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı(NSA)’nın dinleme skandalı dünyayı sarsarken, yasadışı teknik dinleme ve izlemeler konusundaki çalışmalarıyla bilinen CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger 8 Kasım Cuma günü bir grup CHP milletvekiliyle ajansın Türkiye'deki merkezi olan ODC’nin bulunduğu yerde eylem yapma kararı aldı. Eylemle ilgili basın duyurusu yapıldı. Ancak eylemin yapılacağı gün eylem iptal edildi.

Gerekçe ABD ziyareti

Eylemi örgütleyen Aksünger eylemin neden iptal edildiğine yönelik soruları yanıtsız bıraktı. Ancak durum daha sonra anlaşıldı. Eyleme katılacak CHP milletvekilleri eylemin bizzat Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun emriyle durdurulduğunu bildirdiler. Kılıçdaroğlu’nun 30 Kasım’da ABD’ye gerçekleştireceği ziyaret öncesi böyle bir eylemi doğru bulmadığını söylediler.

Aydınlık

Dershaneler öğrenci velilerine mesaj yolladı! Gündem MEB'e dershane tepkisi Gündem Barzani, Erdoğan'la görüştü Gündem Barzani Türkiye'de Gündem