Dolar neden dalgalanıyor?

Dolar'da denge bozuldu. Hem küresel piyasalardaki dalgalanma hem de Türkiye'deki olaylarlar nedeniyle dolar inişli çıkışlı seyrini hızlandırdı. Dolar'daki bu aşırı dalgalanmanın nedeni ülkeye eskisi gibi doların girmemesi ve cari açık. Uzmanlara göre Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz arttırması döviz kurundaki durumu daha da kötüleştirecek.

Abone ol

Dolar inişli çıkışlı seyrini hızlandırdı. Dolar kurundaki bu dengesizlik gelişmekte olan ülkeler için de ağır bir yük haline gelmeye başladı.

Peki dolar neden inip çıkıyor? Uzmanlara göre bu sorunun yanıtı bir kaç maddede özetlenebilir.

Dolar kurundaki dalgalanmanın en önemli nedeni, Türkiye'ye eskisi gibi doların girmemesi ve cari açık.

Dolardaki dengesiz seyir, Türkiye'deki sermaye giriş çıkışlarını da azaltıyor. Türkiye, cari açığının büyük bir bölümünü kaynağı belirsiz para akışından karşılıyor. Buna göre Türkiye, 2015 yılının ilk 10 aylık döneminde 25 milyar dolar cari açığının 9 milyar dolarının sermaye giriş-çıkışlarından, 11 miilyar dolarını sıcak paradan 5 milyar dolarını da Merkez Bankası rezervlerinden finanse etti.

Uzmanlara göre Fed'in faiz arttırması dolardaki durumu daha da kötüleştirecek.

Nursan Demir Çelik Fabrikası'nda üretim durdu Ekonomi Ankara'da suya yüzde 10 zam Ekonomi Özel maden işletmeleri işçi çıkarıyor Ekonomi 150 kişilik altyapı işine 3 bin 609 başvuru Ekonomi