Vatandaşlık sürecinde ''istisnai vatandaşlık'' modeli uygulanacak
Suriyelilere vatandaşlık verilmesi projesine ilişkin İçişleri Bakanlığı'nın çalışmaları sürüyor. Bakanlığın verilerine göre, 2011 ile 2016 yılları arasında vatandaşlık hakkı kazanan yaklaşık 8 bin 500 kişi var. Vatandaşlığa alınma kriterleri Anayasa'nın 12'inci maddesindeki "İstisnai vatandaşlık" ve "Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler" olarak belirlendi.
2011 ile 2016 yılları arasında Türk vatandaşı olma hakkı kazanan 8 bin 500 civarında Suriyeli var, bunlardan yaklaşık 8 bini Türkiye'de doğan çocuklar.
Bakanlık, vatandaşlığa geçirilecek Suriyelileri için Anayasa'nın 12'inci maddesinde bulunan "İstisnai vatandaşlık" ve "Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler" kapsamında belirleyecek.
Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, "İstisnai vatandaşlık" başlığı, Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel teknolojik sosyal ekonomik gibi alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen kişileri kapsıyor. Bu kişiler için ilgili bakanlıkların onay vermesi gerekecek. Vatandaşlığın verilmesine İçişleri Bakanlığı karar verecek.
3 ay önce İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Selami Altıok'un valiliklere, vatandaşlığa geçme başvurularının tespitinin yapılmasına dair bir talimat yazısı gönderdiği belirtildi.
Talimatta, illerde valilik bünyesindeki birimleri, Milli İstihbarat Teşkilatı ve emniyet güçleriyle bir komisyon oluşturulması istendi. Türk vatandaşlığına geçmek isteyen 700'e yakın aileye dair listelerin Ankara'ya gönderildiği ifade edildi.
İçişleri Bakanlığı, güvenlik incelemeleri sonucunda ortaya çıkacak listeleri onay için Bakanlar Kurulu'na sunacak. Hakkında araştırma yapılan kişide en küçük bir olumsuz tespit bulunması durumunda, vatandaş olamayacak.
Vatandaşlığa geçmek için hak kazanan 8500 civarında Suriyeli var. Bunlardan 8 bine yakınını "3 yıl boyunca bir Türk vatandaşıyla evlenilmesi sonucu" ya da "Anne veya babasının Türk vatandaşı olması" nedeniyle Türkiye'de doğan çocuklar oluşturuyor.
ulusalkanal.com.tr