Antalyalı üretici Rusya'nın domates kotasını kaldırmasını istiyor

Rusya'nın domates ihracatındaki kota uygulamasında dördüncü 50 bin tonluk kota sınırı da doldu. Türkiye'de her 4 domatesten 1’ini üreten, örtü altında ülke üretiminin yüzde 59’unu karşılayan Antalya için domates ihracatının önemi büyük. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, kotanın kaldırılması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Türkiye'nin domates ihracatı 11 ayda geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdi. İlk sırada yaş meyve ve sebze ihracatının önemli pazarı Rusya yer aldı. Ancak Rusya'nın 1 Kasım 2017'de başlattığı 50 bin ton kota uygulamasında dördüncü 50 bin tonluk kota sınırı da doldu.

Rusya bu yıl domates kotasını 200 bin ton olarak belirlemişti. 2 Aralık itibarıyla Rusya'ya gönderilen domates miktarı toplamı 199 bin 300 tona ulaştı. Kalan 700 tonluk kota da 7 Aralık itibarıyla doldu.

Türkiye'de her 4 domatesten 1’ini üreten, örtü altında ise ülke üretiminin yüzde 59’unu karşılayan Antalya için domates ihracatının önemi oldukça büyük. Bu nedenle kota en çok da Antalya'yı olumsuz etkiliyor.

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, kotanın kaldırılması gerektiğini söyledi.

Antalya Ticaret Borsası, konuyu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığıyla ilgili Bakanlıklara iletti. Bu konuda Bakanlıkların etkin bir diplomasi yürütmesi bekleniyor. Üreticinin de gözü kulağı bu görüşmelerden gelecek müjdeli haberde...

Hatay'da üreticiler isyanda Ekonomi Ekonomide reform toplantıları devam ediyor: 3. reform toplantısı MÜSİAD ile yapıldı Ekonomi 4 Aralık Dünya Madenciler Günü: Ulusal Kanal Soma’da madencilerle birlikteydi Ekonomi 2B arazilerde fahiş fiyat: Köylünün uykusu kaçıyor Ekonomi