Ücretsiz yolcu taşımada önemli karar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma araçlarından kanun gereği ücretsiz faydalanan kişiler için işletmecilere ödeme yapılacak. İşletmecilere, Ankara ve İstanbul'da şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık bin, büyükşehir belediyesi olan diğer illerde 750, büyükşehir belediyesi olmayan illerde 600, şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir özel denizyolu ulaşımı aracı için 750 lira verilecek. İşletmeciler, şehirler arası toplu taşıma hizmeti için bu ödemeden faydalanamayacak

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma araçlarından kanun gereği ücretsiz yararlananlar için işletmecilere ödeme yapılacak.

"Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemesine İlişkin Usül ve Esaslar" hakkındaki yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, işletmecilere belediyeler aracılığıyla, 4736 sayılı Kanun kapsamında sayılan kişileri toplu taşıma hizmetinden herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeyerek ücretsiz yararlandırmaları kaydıyla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ödeme yapılacak. İşletmeciler, şehirler arası toplu taşıma hizmeti için bu ödemeden faydalanamayacak.

Şehir içi kara ve deniz taşımacılığında taksi, taksi dolmuş, dolmuş, rekreatif, turistik ve servis amaçlı kullanılan araçlar ücretsiz seyahat ve ödeme kapsamının dışında olacak.

Belediyeler, şehir içi toplu taşıma hizmeti için yetki vermiş olduğu işletmecilerin adı soyadı/unvanı, yetki belgesinin tarihi, sayısı ve süresi, araç plaka numarası (deniz araçlarında buna muadil sayı veya ayırt edici özellik), ilgili ayda aracın fiilen çalışıp çalışmadığı hususlarına dair bilgileri içeren listenin ekli olduğu yazıyı, her ayın son gününden itibaren beş iş günü içerisinde İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne gönderecek.

DENETİM İLGİLİ BELEDİYELERCE YAPILACAK

Genel Müdürlük, gerekli incelemeyi yaptıktan sonra ilgili belediyelerin taleplerini beş iş günü içerisinde il bazında icmal tablosu düzenleyerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına gönderecek. Bakanlık, Genel Müdürlükten gelen belgeler ve bilgiler doğrultusunda gelir desteği ödemesinin yapılması amacıyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine icmal tablosunu ve gerekli ödeneği gönderecek.

İl müdürlükleri harcama talimatı ve icmal tablosunu ödeme emri belgesine ekleyerek gelir desteği tutarını ilgili belediyelerin bildirmiş oldukları banka hesaplarına aktaracak ve aktarılan bu tutarlar, ilgili belediyeler tarafından beş iş günü içerisinde işletmecilerin banka hesaplarına ödenecek.

Yönetmelik kapsamında gelir desteği ödemesinden yararlanacak olan işletmecilere, şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir özel denizyolu ulaşımı aracı için aylık 750, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık bin, büyükşehir belediyesi olan diğer illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık 750, büyükşehir belediyesi olmayan illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için ise aylık 600 lira olmak üzere 4736 sayılı Kanun kapsamında sayılan kişileri ücretsiz yararlandırmak kaydıyla gelir desteği yapılacak.

Haksız ve yersiz ödemelerin geri alınması konusunda, yükümlülüklerini yerine getirmeyerek haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemeden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullanan işletmeciler ile kişi ve kuruluşlar hakkında genel hükümlere göre gerekli cezai ve diğer kanuni işlem yapılacak.

Gerçek dışı beyanda bulunmak suretiyle haksız ve yersiz ödemeye sebebiyet verilmesi durumunda bu tutarların, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren hesaplanacak gecikme zammıyla bir ay içinde ödenmesi, yapılacak tebligatla sebebiyet verenlerden Bakanlıkça istenecek. Bu süre içinde ödenmemesi halinde bu tutarlar, Maliye Bakanlığına bağlı vergi daireleri tarafından takip ve tahsil edilecek.

GEÇMİŞE DÖNÜK TOPLU ÖDEME YAPILACAK

Ücretsiz seyahat kapsamında toplu taşıma hizmeti vermekle yükümlü işletmecilere geçmişe dönük de toplu ödeme yapılacak. Gelir desteği ödemesine ilişkin ilgili mevzuat değişikliği hükmünün yürürlük tarihi olan 7 Nisan 2015 tarihinden başlayarak 6 Ocak 2016 tarihine kadar olan dönem için geçmişe yönelik hak edilen gelir desteği ödemesi, 60 gün içerisinde işletmecilere toplu olarak ödenecek.

Türkiye'de 65 yaş üstündeki 6 milyon 192 bin 962 kişi, engelli kimliği taşıyan 461 bin 850 vatandaş, 100 bin 332 kişi de şehit yakını, gazi, gazi yakını ve vazife malulü olarak ücretsiz seyahat hakkından yararlanıyor. (AA)

Mahkemeden memurlarla ilgili nakil yasağına iptal kararı Ekonomi Gıda sektörü 2016'da da büyüme bekliyor Ekonomi EGO'da direniş ateşi Ekonomi Bu yapıdan zenginlik çıkmaz Ekonomi