'PKK Suriye'de 3 yıldır hazırlık yapıyordu'

Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın faaliyetleriyle ilgili, istihbarat birimlerinin 3 yıl önce uyarılar yaptığı ortaya çıktı. Bu uyarılara rağmen hükümetin, PYD gerçeğini çarpıttığı öğrenildi.

Abone ol

Aydınlık'ın ulaştığı bilgilere göre, PKK'nın o dönem Suriye kökenli yöneticileri arka arkaya örgütteki görevlerinden ayrılmaya başladı. 2010 yılı sonunda ve 2011 yılı başındaki bu hareketlilik, istihbarat birimlerince tespit edildi. Bu hareketlilik yaşandığı dönem, Suriye'deki olaylar henüz başlamamıştı. İstihbarat birimlerinin tespit ettiğine göre, o dönem, PKK'nın üst düzey yöneticisi pozisyonundaki Suriyeliler dışında, grup komutanları olarak tanımladığı yöneticileri de görevlerini bırakmaya başladı. Bu yöneticiler, görevlerinden ayrıldıktan sonra sık sık Suriye'ye gidip gelmeye, bu bölgede uzun süre kalmaya başladılar. Hatta Şahin Cilo kod adlı Ferhat Abdi Hali, bu dönem yaklaşık 20 adamıyla Suriye'nin kuzeyine gidip yaklaşık 2 ay kaldı.

Güvenlik kaynakları, o dönem Suriye'deki olaylar patlak vermediği için büyük fotoğrafın görülemediğini, ancak PYD gerçeğinin ortaya çıkmasının ardından, bu görevden ayrılmaların ve Suriye'ye yönelik çalışmanın nedeninin ortaya çıktığını bildirdi.

Güvenlik birimlerinin ilgili döneme ilişkin tespitlerinde, PKK'nın saldırılarının anlamsızlığına da dikkat çekiliyor.

Kamuoyu yanıltıldı

Bu gelişmeler yaşanırken, daha sonra kamuoyuna yansıyan PKK'daki Suriyeli hareketliliği, AKP'ye yakınlığıyla bilinen yayınlar da dahil olmak üzere birçok basın organında "PKK'da Esad yanlısı Suriyelilerle Türkiye kökenliler arasında ayrışma", "Örgütte Suriyeli Kürtler, Türkiye Kürtleri'ni tasfiye etmek istiyor" haberleriyle duyurulmuştu. Oysa, PKK'daki bu gelişme, tamamen örgüt yönetiminin bilgisi dahilinde, Suriye'ye yönelik hazırlık için gerçekleşmişti.

Karasu: Rojava için erken hareket etmiştik

PKK'nın MİT ile Oslo'da yürüttüğü görüşmelere katılan yöneticilerinden Mustafa Karasu'nun, örgütün yayın organı Bestanuçe sitesinde 19 Kasım tarihinde yayımlanan yazısında şu ifadeler dikkat çekti:

"PYD Arap Baharı olarak tanımlanan halk hareketlerinin Suriye'ye yansıyacağını öngörerek hemen örgütlenmesini geliştirmiş ve dışarıdaki kadrolarını Rojava'ya çekme inisiyatifini ortaya koymuştur. Erken harekete geçmesi kısa sürede örgütlü gücünü arttırdığı gibi, askeri gücünü de oluşturmuştur."

Öcalan da hazırlığı biliyordu

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın da Suriye'de bir hazırlık olduğu bilgisine sahip olduğunu, KCK iddianamesinin 665'inci sayfasında yer alan bölümle anlaşılıyor. Buna göre, Öcalan, 2010 yılında avukatlarına “Suriye’de Kürtler’e belirli hakların tanınması ve bazı belediyelerin verilmesi durumunda, Esad rejimini destekleyecekleri ve bu konunun Esad’a yazılı ve sözlü iletilmesi" talimatı veriyor. İlgili bölümde Esad’ın Kürtler’e sırtını dönmesi durumunda, Öcalan’ın “muhalif” hareketin içinde yer alabileceği de not düşülüyor.

Ceyhun Bozkurt

Aydınlık

Bozdağ, Erdoğan'ın Köşk'e adaylığını mı açıkladı Gündem Perinçek: Anadolu medeniyetlerinde kadına saygı esastır Gündem Prof. Dr. Alparslan Işıklı Ankara’da anıldı Gündem HSYK'dan MİT'e inceleme! Gündem