Piraziz elması tescillendi

Yaklaşık 80 yıl önce Mısır ve Suriye'ye ihraç edilen ürünler arasında yer alan ve günümüzde üretimi tekrar artırılmaya çalışılan Piraziz elması coğrafi işaret tescil belgesi aldı

Abone ol

Giresun'dan, yaklaşık 80 yıl önce Mısır ve Suriye'ye ihraç edilen ürünler arasında yer alan ve günümüzde üretimi tekrar artırılmaya çalışılan Piraziz elması coğrafi işaret tescil belgesi aldı.

Son yıllarda üretimi yok denecek kadar azalmaya başlayan Piraziz elmasında üretimin artırılması için Piraziz Kaymakamlığı ve Piraziz Ziraat Odasınca yaklaşık 6 yıldır çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda 2013 yılında Türk Patent Enstitüsüne tescil başvurusu yapılan Piraziz elmasına coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

Piraziz Kaymakamı Hamit Genç, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, Piraziz elması için çok zorlu ve uzun bir yol katedildiğini söyledi.

Piraziz'i ön plana çıkarabilmek ve bir adım ileriye götürebilmek hedefinde olduklarını dile getiren Genç, "Piraziz elması alternatif olabilecek bir şey. Elmayla ilgili neler yapabiliriz diye çalışmalar yapıyoruz. Kapama elma bahçelerimizin artırılması noktasında çalışmalar yapıyoruz. Azalan bahçe sayısını artırmak için çalışıyoruz." dedi.

Genç, Piraziz elmasının endüstriyel bir ürün olarak kullanılması yönünde de araştırmalar yaptıklarını belirterek, diyabete iyi geldiği belirtilen elmanın ilaç enstitüsünde kullanımı için de araştırma içerisinde olduklarını kaydetti.

Piraziz Ziraat Odası Başkanı Ünal Aşık ise ilçede yüzyıllardır yetişen ve 1940'lı yıllarda Mısır ve Suriye'ye ihraç edilen yerel ürün olan Piraziz elmasının son yıllarda çeşitli sebeplerden dolayı kaybolma aşamasına geldiğine dikkati çekerek, "Bunun üzerine kaymakamlık öncülüğünde akademisyen ve ziraat mühendisleriyle çalışma başlattık. Örnek bahçe tesisi projesi sonrasında ürünü koruma altına almak ve tescilini yaptırmak üzere başvuruda bulunduk." diye konuştu.

Çalışmalarda klasik olarak yetiştirilen ağaçlardan alınan meyve örnekleri üzerinden 90'a yakın analiz yapılarak meyve özelliklerinin tespit edildiğini aktaran Aşık, "Yurt içinde 5 ve yurtdışında da 3 kez bilimsel kongrelere katılarak elmanın özellikleri ve farkındalıkları anlatıldı. 4 yılı bulan çalışmamız sonucunda Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edildi." ifadesini kullandı.

Aşık, elmanın köklü bir geçmişe sahip olduğuna değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Piraziz elması 1975-1985 yılları arasında Bursa ve Tokat'taki meyve suyu imalatçılarına pazarlanmış. Piraziz elması meclis kayıtlarında da adı geçiyor. 1962 yılında Kastamonu Milletvekili Ali Öz Dikmenli TBMM'ye verdiği yazılı soru önergesinde, 'mevcut olan elma bahçelerinin ekseriyeti tek çeşitten ibaret ve erken çeşit açan nevilerden olduğundan, geç çiçek açan Rome Beaty, Scarlet, Steymert, Piraziz elması ve ayrıca Hüryemez çeşitlerinin neden yetiştirilmediğine dair yazılı soru önergesi vermiş. Biz bu elma çeşidini günümüzde tekrar değerini artırmaya çalışıyoruz".

Başbakan Binali Yıldırım'dan 'dolar' açıklaması Ekonomi “Sanayi kenti“nden 60 bin istihdam hedefi Ekonomi Yunan özel sektöründe 16 yılın en kötü istihdamı Ekonomi TÜSİAD'dan Anıtkabir'e ziyaret Ekonomi