ABD'de petrol fiyatlarının çakılması ne anlama geliyor? Ekonomist Hakan Topkurulu yanıtladı

Ekonomist Hakan Topkurulu, ABD Ham Petrol Fiyatlarındaki tarihi çöküşü yorumladı

Abone ol

Ham petrol fiyatının sıfırın altına düşmesini değerlendiren Topkurulu, "Mart başında OPEC ülkeleri toplantı yaptılar. Toplantının konusu üretimin kısılmasıydı. Rusya buna itiraz etti. Amerika boşluğu dolduruyor dedi. Bunun üzerine Suudi Arabistan üretimi arttırdı. Amerika'nın petrol çıkarma maliyeti 55 dolar, Rusya'nın 20 dolar, Suudi Arabistan'ın 3 dolar. Amerika OPEC'in tekrar toplanması için baskı yaptı. Günlük 10 milyon varillik üretimi Haziran'dan itibaren kısma kararı alındı. Bugünkü düşüş Mayıs vadeli satışlardır. Petrolü al 40 dolar da biz verelim diyorlar. Sebebi depo yok diyorlar. E o zaman alma üretme diyorsun, eksi fiyatını açıkçası anlamlandıramıyorum. " diye konuştu.

Bu durumun petrol ithal eden Türkiye gibi ülkelerin lehine, üretenlerin ise aleyhine bir durum olduğunu ifade eden Topkurulu, "Burada Suudi Arabistan ve Rusya gibi üreticiler değil esas Amerika zarar ediyor. Bu sistemi ayakta tutan petro dolar sistemi çöküyor. Bu düşüşler devam edecek , Amerika bir bu kadar daha para sürmek zorunda kalacak. Bu çöküş haliyle çevresindeki şirketlere firmalara yansıyor. Dünya'nın en büyük petrol şirketi 43 milyar dolar daha yeni kredi kullanıyor. Kaya gazı petrolü şirketlerinin iflas edeceğini düşünüyorum. Zaten bilançoları iyi değildi. Ben bunu felaket olarak söylemiyorum. Bu dönem bizim lehimize olacak. Bir süre millet olarak dönebilirsek bu süreci atlatırız." ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

Rakamlarla Türk ekonomisinin son 17 yılı! Ekonomist Bartu Soral değerlendirdi Ekonomi Hangi ürünlerin fiyatı arttı? Ekonomi Benzinde indirim kararı Ekonomi A101, 23 Nisan'da çocukların yüzünü masallarla güldürüyor Ekonomi