Irak'ta ittifak hükümeti

Irak'ta hükümet için ittifak adımı atıldı. Irak Başbakanı Haydar El-İbadi ve genel seçimlerden zaferle çıkan Mukteda es-Sadr yeni hükümet için ittifak kurduklarını açıkladı.

Abone ol

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda es-Sadr yeni hükümet için ittifak kurdu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda es-Sadr, Necef kentinde ortak basın toplantısı düzenleyerek kararı açıkladı.

Şii lider Sadr ve İbadi, ittifakın amacını yolsuzlukla mücadele, ordunun güçlendirilmesi ve hükümete müdahale edilmemesi, mezhep üstü bir ittifakla teknokratlar hükümeti kurulması olarak anlattı.

Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılan seçimlerde Sadr'a bağlı Sairun Koalisyonu'nun 329 sandalyeli mecliste 54 sandalye elde ederek birinci olduğu açıklanmıştı.

Fetih Koalisyonu ise 47 sandalyeyle ikinciliği kazanmıştı. Başbakan Haydar el-İbadi'nin koalisyonu da 43 sandalye kazanarak seçimin üçüncüsü olmuştu.

Öte yandan Irak meclisi seçime hile karıştığı iddiaları nedeniyle oyların yeniden elle sayılması, yurt dışındaki seçmenlerin ve sığınmacıların bulunduğu bölgelerle Irak Bölgesel Yönetimi'nde güvenlik güçlerinin oylarının iptal edilmesi kararı almıştı.

Irak Anayasa Mahkemesi Başkanı Mithat Mahmut, parlamentonun oyların yeniden elle sayılması kararının anayasaya aykırı olmadığını, ancak iptal kararının ise anayasaya aykırı olduğunu belirterek reddettiklerini açıklamıştı.

ulusal.com.tr

Etiyopya Başbakanı’na el bombalı saldırı Dünya Suudi kadınlar direksiyon başında Dünya Beyaz Saray Sözcüsü restorandan kovuldu Dünya Moon Putin'i ziyaret etti Dünya