Hatay'ın sebze ve meyveleri dünya sofralarını süslüyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Andiç: "Hatay'da yetişen 100'den fazla ürünü yurt içi ve dışına gönderiyoruz. Irak, Rusya ve Suudi Arabistan en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında bulunuyor"

Abone ol

İklim özellikleri ve verimli topraklarıyla yılda birden fazla ürün yetiştirilen Hatay'dan, başta maydanoz, dereotu, mandalina ve pazı olmak üzere 100'den fazla ürün yurt içi ve dışına gönderiliyor.

Verimli Amik Ovası'nda buğdaydan mısıra, narenciyeden meyveye kadar çok sayıda ürünün yetiştirildiği Hatay'da, topraklar yaz kış boş kalmıyor.

Türkiye genelinde üretilen 5 bin 881 ton pazının 3 bin 769 tonu Hatay'daki verimli arazilerde yetiştiriliyor.

Bulgaristan, Romanya gibi ülkelere de gönderilen, salataların vazgeçilmezleri arasında yer alan maydanozun üretimiyle de Hatay, adından söz ettiriyor.

"100'den fazla ürün yetiştiriliyor"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Andiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'da 552 bin 400 hektar arazinin 275 bin 578 hektarını tarım alanlarının oluşturduğunu söyledi.

Hatay'daki en büyük tarım alanının 105 bin hektarlık Amik Ovası olduğunu ifade eden Andiç, kentte buğday, pamuk, narenciye ve zeytin başta olmak üzere 100'den fazla ürünün yetiştirildiğini dile getirdi.

Kentin pazı, maydanoz ve dereotunda Türkiye üretiminde ilk sırada yer aldığını vurgulayan Andiç, erik ve taze soğanda ikinci, turunçgil, havuç, yeni dünya, pamuk, marul ve Trabzon hurmasında da ilk beşin içerisinde bulunduğunu kaydetti.

Andiç, Hatay'da iklim özellikleri ve toprak yapısı dolayısıyla yılda iki, kimi zaman da üç ürün alındığını vurgulayarak "Hatay'da yetişen 100'den fazla ürünü yurt içi ve dışına gönderiyoruz. Irak, Rusya ve Suudi Arabistan en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında bulunuyor. Hem kendi ürettiğimizi hem de başka illerden alınan ürünler buradaki firmalar tarafından ihraç ediliyor. Kentten 590 milyon dolarlık ihracat söz konusu." diye konuştu.

Sulama sorunu çözülüyor

Hatay'da tarımsal üretimde en büyük sıkıntının sulama olduğunu ancak bunun da 2018 yılında hayata geçecek Reyhanlı Barajı'nın tamamlanmasıyla çözüleceğini anlatan Andiç, ayrıca çalışmaların devam ettiği Tahtaköprü ve Büyük Karaçay barajlarının da sulama açısından önemli olduğuna işaret etti.

Andiç, son zamanlarda Hatay'da tütüne alternatif olarak çilek yetiştiriciliğinin de yapılmaya başlandığını belirterek, gelecek yıllarda bu ürünün üretiminde de üst sıralarda yer alınabileceğini kaydetti.

Sanayicide TRT payı sevinci Ekonomi Şanlıurfa pamuğunun kalitesi lisanslı depoyla ortaya çıkarılacak Ekonomi Avrupa Komisyonu “gıda israfını“ tartışacak Ekonomi 'Trafik sigortasında tavan fiyat uygulama süresi uzatılmalı' Ekonomi