Lübnan'da halk sokağa döküldü

Lübnan'da dolar kurundaki ani yükseliş halkı sokağa döktü. Ekonomik kriz ve salgın nedeniyle yerel para birimi dolar karşısında rekor seviyede değer kaybetti. Başkent Beyrut başta olmak üzere birçok bölgede, yüzlerce Lübnanlı protesto gösterileri düzenledi.

Abone ol

Lübnan'da dolardaki ani yükseliş halkı sokağa döktü. Yüzlerce Lübnanlı hükümeti ve Merkez Bankasını protesto etti.

Ekonomik kriz ve yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle, Lübnan'da yerel para birimi dolar karşısında rekor seviyede değer kaybetti. Başkent Beyrut başta olmak üzere, birçok bölgede, halk sokaklara çıktı. Yüzlerce Lübnanlı, lastik ve çöp konteynerleri yakarak yolları trafiğe kapattı.

Lübnanlılar, artan işsizlik ile hayat pahalılığına da dikkati çekti. Merkez Bankası'na girme girişiminde bulundular. Güvenlik güçlerinin müdahalesi üzerine geri çekilmek zorunda kaldılar.

Lübnan Kızılhaç Örgütü, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, gösterilerde 41 kişinin yaralandığını duyurdu. Eylemler, ordu ve emniyetin yoğun güvenlik önlemleri altında "devrim" sloganları eşliğinde devam etti.

Halkın sokağa dökülmesi üzerine Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame, yazılı bir açıklama yaptı. Lübnan lirasının ABD doları karşısındaki değer kaybının sosyal medyada abartılı şekilde gösterildiğini belirtti.

Selame, ülkede faaliyet gösteren tüm döviz işletmelerinin, Merkez Bankası'ndan bir Amerikan dolarını 3 bin 850 Lübnan lirasına alabileceklerini söyledi. Bunun daha sonra aşamalı olarak 3 bin 200 Lübnan lirasına kadar gerileyeceğini aktardı.

Ruhsatlı işletmelerin Merkez Bankası'na döviz ihtiyacının gerekçesini belirtmesi halinde 48 saat içinde bu işletmelere havale yapılacağını kaydetti. Ruhsatı olmadan döviz alışverişi yapanlar hakkında ise yasal işlem yapılacağını bildirdi.

Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor. Birkaç aydan bu yana yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da karaborsada her geçen gün değer kaybetmeye devam ediyor.

Başbakan Hassan Diyab da ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını ve Lübnan'ın, tarihinde ilk kez temerrüde düştüğünü belirtmişti. Lübnan hükümeti, her yıl 2 milyar olmak üzere 10 milyar dolar kredi almak için IMF ile müzakerelere başladığını açıklamıştı.

ulusal.com.tr

İngiltere ekonomisinde rekor küçülme Ekonomi Kıdem tazminatı için iki formül gündemde Ekonomi KOBİ'ler ihracatı arttırdı Ekonomi Maden emekçileri hakları için yürüdü Ekonomi