Cenevre'deki Suriye konulu toplantı sona erdi

Cenevre'de düzenlenen toplantıda ABD, Suriye anayasası komisyonu için önerilerde bulundu. ABD, kurulacak anayasa komisyonunda, Suriye’nin kuzeydoğusundan da temsilciler bulunmasını istiyor. Kastedilen bölge terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin kontrolünde.

Abone ol

Cenevre'deki Suriye konulu toplantı sona erdi. Toplantının ana gündem maddesini Suriye için Anayasa Komitesi'nin kurulması oluşturdu.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan, İngiltere ve Amerikalı temsilcilerle görüştü.

BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleşen, yaklaşık 2 saat 15 dakika süren toplantının ardından Mistura ve katılımcı ülkelerden herhangi bir açıklama yapılmadı.

Hürriyet'in özel haberine göre, kurulacak anayasa komisyonu için ABD bağlayıcılığı olmayan bir belge sundu. Suriye’de siyasi çözüm için sunulan belgede belirlen hedefler diğer ülkelerle ortaklaşa alındı. Suriye hükümetinden beklenenler sıralandı.

-Teröristleri desteklemeyen ve onlara güvenli alan sağlamayan;

-Kitle imha silahlarından arındırılmış;

-İran rejimi ve onun militan uzantılarıyla ilişkisini kesmiş;

-Komşularına tehdit oluşturmayan;

-Sığınmacıların evlerine güvenli dönüşü için gerekli koşulları sağlayan;

-Savaş suçlularını yargılayan ya da bunu yapması için uluslararası toplumla işbirliği içinde olan.

Metinde dikkat çeken bir diğer konu Suriye’nin kuzeydoğusundan da temsilciler vurgusu oldu. Belgede terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'den "Kuzeydoğu Suriye" diye bahsediliyor.

Bu kapsamda Anayasa reformu için Suriye hükümetinin, kuzeydoğu Suriye’den temsilcileri de siyasi sürece dahil etmesi isteniyor. Seçimlerin ve Suriye’de siyasi çözümün için BM himayesi ve kontrolündeki olması gerektiği vurgulanıyor.

ulusal.com.tr

Mangkhut Tayfunu Dünya İsrail, Filistinli iki genci öldürdü Dünya Kanada askeri kolejinde Kuran-ı Kerim'e yapılan çirkin saldırı Dünya Gazze'nin en büyük hastanesi ciddi akaryakıt kriziyle karşı karşıya Dünya