Kıbrıs müzakereleri için tarihi zirve bugün İsviçre'de başlıyor

Kıbrıs müzakereleri için tarihi zirve bugün İsviçre'de başlıyor. Mont Pelerin kentindeki zirveye, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasiadis katılacak. Zirvede, Mülkiyet, AB ile İlişkiler, Ekonomi ve Güç Paylaşımı başlıkları ele alınacak.

Abone ol

Mülkiyet, Avrupa Birliği ile İlişkiler, Ekonomi, Yönetim ve Güç Paylaşımı ele alınacak, toprak paylaşımının gündeme gelmesi için zemin hazırlanacak.

Kıbrıs müzakereleri için taraflar 5 günlük yoğun zirve için bugün İsviçre'nin Mont Pelerin kentinde bir araya gelecek.

Zirveye, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasiadis katılacak. Bu isimlerin yanı sıra heyetler de görüşmelerde olacak.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun'un açılış konuşmasıyla başlayacak zirvede, uzlaşmaya yakın olan Mülkiyet, Avrupa Birliği ile İlişkiler, Ekonomi, Yönetim ve Güç Paylaşımı konuları ele alınacak.

7-11 Kasım tarihleri arasında yapılacak zirvenin üçüncü gününde ise toprak paylaşımı gündeme gelecek. Rum tarafı, Ada'da Türklerin yaşadığı yüzde 36'lık alanın yüzde 29'a düşmesini istiyor. Kuzey Kıbrıs tarafı ise bunu reddediyor.

Toprak paylaşımında uzlaşma sağlanması durumunda, Güvenlik ve Garantilerin masaya yatırılacağı beşli konferans için tarih belirlenecek. Beşli konferansa, Kıbrıs'ta garantör olarak bulunan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de katılacak.

Zirve öncesi KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, NTV'de katıldığı canlı yayında konuştu. Akıncı, İsviçre'deki zirveye Türkiye ve Yunanistan'ın da katılmasını istediklerini ancak, Atina'nın bu teklifi reddettiğini açıkladı.

İsviçre'ye gitmeden önce de İstanbul'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen Akıncı, İsviçre’ye, Kıbrıs’ta iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı bir yapıyı sonuçlandırabilmek için gittiklerini açıklamıştı.

ulusalkanal.com.tr

"Seçimle gelmek" ve "yasal siyaset hakkı" Gündem Hükümetten FETÖ'cü 'darbenin 1 numarası' açıklaması Gündem İçişleri Bakanlığı'ndan 3 vekil hakkında suç duyurusu Gündem Doğu Perinçek yazdı: Yasallık maskesinin atılması Gündem