Yargılama sürecine ilişkin ayrıntılar ortaya çıkıyor

Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri bir bir ifadeye çağrılırken, yargılama sürecine ilişkin ayrıntılar da ortaya çıkıyor. Anayasa'da yer alan Devleti ve Milleti aşağılama suçundan fezlekesi olan vekillere soruşturma açmak için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın izni gerekecek. Bozdağ, Cumhurbaşkanına hakaret suçlarında da kovuşturma yapılması için izin verecek. Her iki suçtan toplamda 71 milletvekilinin dosyası bulunuyor.

Abone ol

152 Milletvekiline ait 799 fezleke dosyası yargıya ulaştı, vekiller bir bir ifadeye çağrılmaya başladı. Yargılama sürecine ilişkin yeni ayrıntılar var.

Türk Ceza Kanunu’nun 301'inci maddesinde yer alan suçlara göre hakkında fezleke bulunan milletvekiline soruşturma açılması için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın izni gerekiyor. 301'inci maddede yer alan suç ise "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama".

Bu suçtan da hazırlanmış 17’si HDP’li, 2'si CHP’li olmak üzere toplamda 19 milletvekili hakkında 35 dosya bulunuyor.

Türk Ceza Kanunu’nun 299'uncu maddesinde yer alan, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu" için de benzer bir uygulama söz konusu.

Bu suç için savıcılar soruşturma başlatabiliyor. Ancak, soruşturma sonunda dava açılmasına karar verilirse kovuşturma için Bozdağ'ın izni gerekiyor.

Cumhurbaşkanına hakaretten 27’si HDP, 23’ü CHP ve 2'si de MHP’li olmak üzere toplamda 52 milletvekili hakkında 104 dosya bulunuyor.

Hakaretten en fazla dosyası bulunan isim ise CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu.

Kılıçdaroğlu, yapmış olduğu bu tarz açıklamalardan dolayı hakkında hazırlan 14 dosya ile en fazla fezlekesi bulunan isim oldu. Cumhurbaşkanı'na hakaretten HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın 6, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin ise 7 dosyası var.

Milletvekilleri de teker teker ifadeye çağrılıyor. Son olarak CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Bursa Savcılığına ifade verdi.

İfadeye çağrılan isimler arasında PKK'nın siyasal uzantısı HDP'nin Muş Milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan ifadeye çağrılmıştı. Ancak, Yıldırım ve Özkan ifadeye gitmemişlerdi.

ulusalkanal.com.tr

38 bin emniyet personelinin ataması gerçekleşti Gündem Adıyaman'da askeri araca hain saldırı: 1 asker yaralı Gündem İrlanda Büyükelçisi Ward: Kuzey İrlanda halkının yanındayız Gündem EPDK'dan yeni tüp düzenlemesi Gündem