Üçlü zirve tamamlandı

Türkiye-İran-Azerbaycan Dışişleri Bakanları İran’da biraraya geldi. Üç ülke arasında önemli iş birliği konularının ele alındığı toplantıda, Ermenistan- Azerbaycan sınır hattında çıkan çatışmalar masaya yatırıldı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Karabağ ve bölgede ateşkesin uygulanmasıyla ilgili uluslararası hukukun işlemesi çerçevesinde istişareler gerçekleştirildiğini söyledi.

Abone ol

İran'ın Hazar Denizi kıyısındaki Ramser kentinde düzenlenen Türkiye-İran-Azerbaycan üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, üç ülke arasında önemli iş birliği konularının ele alındı.

Transit taşımacılık, enerji, turizm, kültür, teröre karşı ortak tavır, bölgesel istikrar gibi konular ile birlikte Azerbaycan- Ermenistan sınır hattında yaşanan çatışmalarda masadaki gündem maddelerindendi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ve Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’un katıldığı yaklaşık üç saat süren üçlü toplantının ardından ikili görüşmelere geçen bakanlar, toplantılar sonrasında üç ülke yetkilileri tarafından hazırlanan iki yeni protokol metni mzaladı.

Zarif, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, üç ülke arasında önemli işbirliği konularının ele alındığını, Karabağ ve bölgede ateşkesin uygulanmasıyla ilgili uluslararası hukukun işlemesi çerçevesinde istişareler gerçekleştirildiğini söyledi.

Dağlık karabağ bölgesinde yaşanan gerilimin son bulması için Ermenistan Dışişleri bakanını aradığının söyleyen Zarif, çatışmaların turmandırılmaması ve uluslarası hukuka riayet edilmesi gerektiğini dile getirdi.

3'lü zirveden 2 protokol imzalandı. İran Dışişleri Bakanı Zarif, görüşmelerin son derece faydalı geçtiğini belirti.

Öte yandan Rusya, Azerbaycan ve İran Dışişleri bakanları bölgesel işbirliği ve son gelişmeleri görüşmek üzere 7 Nisan’da Bakü’de bir araya gelecek.

Haber: Yakup Aslan

ulusalkanal.com.tr

Rusya'nın bu girişimi ABD'yi rahatsız etti Dünya Rusya'nın bu girişimi ABD'yi rahatsız etti Dünya Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerginlikle ilgili Rusya'dan hamle Dünya Snowden'dan İngiltere Başbakanı Cameron'a: Mahremiyet şimdi aklına geldi Dünya