Türkiye ve Rusya'dan Libya kararı

Libya'da Sirte sahasında hareketlilik devam ederken Türkiye ve Rusya ortak açıklamayla 4 maddede anlaşma sağlandığını duyurdu. Buna göre, iki ülke arasında Libya’da kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes için ortak çabalar devam edecek. Libya konusunda Ortak Çalışma Grubu’nun oluşturulması değerlendirilecek . İstişare süreci Moskova'da yapılacak toplantılarla devam edecek.

Abone ol

Libya konulu zirvede 4 madde üzerinde anlaşma sağlandı.

Libya’da yaşanan sıcak gelişmeler Ankara-Moskova hattında da diplomasi trafiğini hareketlendirdi. Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Sirte ve Cufra'ya yönelik operasyonel hareketliliği devam ederken Ankara önemli bir ismi ağırladı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin (YAZILDIĞI GİBİ) başkanlığındaki teknik heyet 21 Temmuz’da Ankara’ya gelmişti.

Türk-Rus heyetlerin görüşmelerinin ardından 22 Temmuz’da tarafların 4 madde üzerinde anlaşmaya vardığı açıklandı. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, sahadaki durumu yatıştırmak, siyasi sürece zemin hazırlamak için Türk ve Rus liderlerin yaptığı görüşmeler hatırlatıldı.

İki ülke Libya'daki krizin askeri çözümü olmadığına vurgu yaptı. Sorunların BM kolaylaştırıcılığında siyasi süreçle çözülebileceği ifade edildi. Libya'da güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla ikili temasları sürdürme yönünde kararlılığın altı çizildi.

4 maddelik anlaşmaya göre, Libya’da ateşkesin şartlarının oluşturulması amacıyla ortak çabaları sürdürülecek. Libya hakkında Berlin Konferansı sonuçlarıyla uyumlu olarak BM ile eşgüdüm halinde Libyalılar arası siyasi diyalog ilerletilecek.

İhtiyaç duyan herkese acil insani yardımın ulaştırılmasını teminen taraflar önlem almaya davet edilecek. Libya konusunda Ortak Çalışma Grubunun oluşturulması değerlendirilerek istişarelerin Moskova’da yapılmasına karar verildi.

"Libya" gündeminde Mısır Meclisi’nin Cumhurbaşkanı Sisi’ye “Libya’ya müdahale” yetkisi vermesi de tartışılıyor. Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, bu adımı “savaş ilanı” olarak değerlendirdi. Başağa, “Sınırlarımız içindeki yabancı bir gücü düşman güç sayarız. Hürriyetimiz savunmaktan tereddüt etmeyeceğimizi ilan ediyoruz” dedi.

ulusal.com.tr

İkinci yargı paketi Meclis’ten geçti Gündem Sağlık Bakanı Koca: Son 24 saatte koronavirüsten 19 kişi hayatını kaybetti Gündem Ege Denizi'nde göçmen operasyonu Gündem Akşener'den Tuma Çelik yorumu Gündem