Karadenizli kadın çiftçiler yöresel ürünlerle kalkınacak
Kırsalda yaşayan kadınlara yönelik Toplumsal Kalkınma Projesi kapsamında Ordu'da kurulacak tesiste Karadenizli kadın çiftçilerin yöresel ürünleri işleyip pazarlamaları amaçlanıyor
Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile Fransa Tarım Bakanlığı'nın başlattığı kırsalda yaşayan kadınlara yönelik Toplumsal Kalkınma Projesi kapsamında Ordu'da kurulacak tesiste, Karadenizli kadın çiftçilerin yöresel ürünleri işleyip pazarlamaları amaçlanıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi işbirliğiyle Ordu’da kurulan Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (KARAD) ile Fransa Tarım Bakanlığı’nın başlattığı kırsalda yaşayan kadınlara yönelik Toplumsal Kalkınma Projesi’ni yürütecek Fransa Kalkınma Ajansı heyeti, Ordu Valiliği’ni ziyaret etti.
Fransa Kalkınma Ajansı Başkanı Bertrand Wiloquet, Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Pierre Autissier, Fransa Kalkınma Ajansı Başkan Yardımcısı Luıs Salamanca, Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak’tan oluşan heyet, Vali İrfan Balkanlıoğlu’na, proje kapsamında yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesinin göç veren bir bölge olduğunu vurguladı.
Amaçlarının Karadeniz kadınlarını meslek ve sanat sahibi yapmak olduğunu belirten Balkanlıoğlu, bu noktada Karadeniz’e özgü ürünlerin değerlendirilmesi amacıyla Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile birlikte bir proje uygulayacaklarını belirtti.
Ordu’da tesis kurulacak
Uygulanacak projeyle, Karadeniz Bölgesi’nde üretilen organik ürünlere ticari değer kazandırmanın amaçlandığını ifade eden Balkanlıoğlu, "Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile Fransa Tarım Bakanlığı’nın başlattığı kırsalda yaşayan kadınlara yönelik Toplumsal Kalkınma Projesi kapsamında, Ordu’da, Türkiye’de kadın çiftçilere yönelik eğitim merkezi ve ürettikleri organik ürünlerin ticari anlamda değerlendirilmesi amacıyla tesis kurulması da planlanıyor. Kurulacak bu tesiste Karadenizli kadınlar yöresel ürünleri işleyip satışa hazır hale getirecek." açıklamasında bulundu.
Wiloquet, burada yaptığı konuşmada, Toplumsal Kalkınma Projesi hakkında bilgi vererek, projede iki eğitim verileceğini, eğitimlerden birinin tarım, yetiştiricilik üzerine, ikincisinin ise daha çok ürünün işlenmesiyle ilgili olacağını belirtti.
Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak ise proje kapsamında Türkiye'nin ilk ulusal kalkınma ve eğitim işletme tesisinin Ordu'ya kurulacağını belirterek, "Bu tesiste yöresel ürünler işlenecek ve paketlenecek. Daha sonra bu ürünler KARAD markası adı altında Türkiye pazarına ve yurt dışı pazarına temin edilecek. Böylece hem yöresel ve aynı zaman da organik olan ürünlerimizin tanıtımı daha iyi yapılmış olacak, hem de kadın çiftçilerimizin aile bütçesine katkı sunacak." dedi.
Şenocak, tesisin kısa sürede kurulacağını ve kurulacak tesisin bölge halkına çok ciddi istihdam sağlayacağını da sözlerine ekledi.
Fransız Kalkınma Ajansı heyeti, ziyaretin ardından, Ordu’daki proje paydaşları ile bir toplantı gerçekleştirdi.