Dünya’nın zirvesindeki Türk kadını

Türkiye’yi yüksek irtifa dağcılığında temsil eden Gülnur Tumbat, Carstenz tırmanışını gerçekleştirerek bu zirveyi tırmanan ilk ve tek Türk olarak tarihe geçmek için Bali’ye gitti.

Abone ol

Türkiye’de irtifa dağcılığı alanında başarılara imza atmış olan Gülnur Tumbat dünyanın en yüksek 8 zirvesine tırmanan ilk ve tek Türk olma yolundaki ilerleyişine devam ediyor. Güney Amerika, Kuzey Amerika, Afrika ve Avrupa’nın en yüksek zirvelerini tırmanan Tumbat, 13 Temmuz’da Okyanusya kıtasında yer alan Carstenz Zirvesi tırmanışına başlayacak. Dünya genelinde çok az sayıda kadının başarmış olduğu 8 zirveler projesi kapsamındaki 4 zirveyi geride bırakan Türk kadın sporcu, İstanbul Atatürk Havalimanından Bali’ye gitmeden önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Okyanusya Kıtası tırmanışı öncesi tırnamış hakkında teknik bilgiler veren Gülnur Tumbat, Dağcılıkta 7-Zirveler diye bilinen bu proje, 8. zirve olarak Carstenz Zirvesi’nin eklendiğini söyledi. Bu bölgede tırmanış yapan ilk Türk kadını olacağını ifade Tumbat konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“LOJİSTİK OLARAK ZOR BİR BÖLGE”

“Bu bölge çok enterasan bir bölge. Dün yola çıkacaktım bu tırmanış için. Oradaki volkanlardan birinin aktif hale geldiği haberi iletildi dolayısıyla bugüne ertelendi. Bali Havalimanı kapalıydı. Bugün aaçıldığı için bugün yola çıkıyorum. Tırmanış oradan başlayacak. Tırnamış arkadaşlarımla orada buluşacağım. Tırmanacağımız bölge volkanik aktivitelerin yanında değil. Güvenli bir yerde olacağız. Lojistik olarak diğer dağlarla karşılaştırıldığı zaman çok erişimi zor bir tırmanış. Patika falan yok. Ormanda yürürken yol açacağız. Dizimize kadar çamura batarak ve muhtemelen sürekli ıslak halde olacağız çünkü yağmur ormanı. Tırmanış tropik bir bölgede olduğu için karlı bir zirve değil. Sivri kaya formasyonu olduğu bir dolayısıyla teknik bir tırmanış olacak.”

“SPOR KAPASİTEMİZİ KEŞFETTİRİYOR”

Dağcılık sporu hakkındaki görüşlerini de dile getiren Gülnur Tumbat, tırmanışın hem mental hem de fiziksel bir aktivite olduğunu söyledi. Sporun en güzel yanlarından birinin kapasiteyi keşfetmek olduğunu ifade eden Tumbat, “İnsanın böyle şeyler yaparak, neleri yapabileceğini görmesi çok güzel. Oturduğumuz yerde bunları hiç bilmiyoruz ancak kalkıp bir şeyi deneyip o riski alırsak yapabileceğimizi o zaman görüyoruz. Hepimiz herşeyi yapamıyoruz ama yapabildiğimiz şeyler düşündüklerimizden daha fazla” dedi.

San Francisco State Üniversitesi İşletme Fakültesi Pazarlama bölümünde doçent doktor olan Gülnur Tumbat, 17 yaşında başladığı dağcılık kariyerinde birçok başarıya imza attı.

İHA

Ronaldinho'nun yeni takımı belli oldu Spor Fikret Orman'dan Van Persie açıklaması Spor Sivasspor Yiğit İncedemir’i renklerine bağladı Spor Yıldırım: 100 milyon euro gelirimiz var Spor