ANSAN polisin sert müdahalesiyle tahliye edildi

Antalya Büyükşehir Belediyesinin ANSAN'ı tahliye etme kararının ardından Zabıta ve Belediye işçileri tanınan sürenin bittiği gerekçesiyle ANSAN'ı tahliye etmek istedi.

Abone ol

Antalya Büyükşehir Belediyesinin ANSAN'ı tahliye etme kararının ardından Zabıta ve Belediye işçileri tanınan sürenin bittiği gerekçesiyle ANSAN'ı tahliye etmek istedi. ANSAN'ın boşaltılmasına yönelik, Bölge İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması kararına itiraz eden Antalya Büyükşehir Belediyesi, bir üst mahkemeye bu itirazı bildirdi. Mahkeme, yürütmenin durdurulması kararını iptal ettiğini açıkladı. Fakat bu karar ANSAN yönetimine tebliğ edilmedi. Tebliğ edilmeyen karara istinaden Kaymakamlık tarafından gönderilen tahliye tebliği de, tahliye ekiplerinden sonra geldi!

Yurttaşlardan ANSAN'a Değil KaçAK Saray'a Bakın Tepkisi

Mahkeme kararı üzerine Büyükşehir Belediyesi boşaltma işlemi için harekete geçti. ANSAN'ın ön giriş kapısında yurttaşlar birbirine kenetlendi, Zabıta ve Belediye işçilerinin ANSAN'a girmesine izin vermedi. ANSAN üyeleri saat 5'e kadar zaman ve mahkeme kararının kendilerine tebliğ edilmesini istedi, bu sırada ANSAN Avukatları aracılığıyla karara itiraz etti. Zabıta ekipleri yine de tahliye etmek isteyince yurttaşlar 'kaçak saray'a bakın önce' diyerek Zabıtaya tepki gösterdi. Yurttaşlarla zabıta arasında yaşanan arbedenin ardından ANSAN'a yurttaşların direnişi sebebiyle giremeyen Zabıta Ekipleri Çevik Kuvvet çağırdı. Bu çağrıyla başlayan gerginlik, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in ANSAN bahçesinde bulunan çelenginin dışarı çıkarılmasıyla devam etti.Yurttaşlara polisin ilk sert müdahalesi ANSAN giriş kapısında yaşandı. Polisin sert müdahalesinin ardından yurttaşlarla birlikte ANSAN bahçesine çevik kuvvetin desteğiyle girebilen, Zabıta ve Belediye çalışanları bahçeyi adeta talan etti. Masa ve Sandalyeleri bahçeden dışarı atarak tahliye işlemi yapmaya çalışan Zabıta ve Belediye işçilerine direnen yurttaşlara çevik kuvvet bir sert müdahale daha gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesinden gelen talimat ile belediye işçilerinin hızlı bir şekilde bahçede bulunan masa ve sandalyeleri tahliye etmesi gözlerden kaçmadı, "Yangından mal kaçırıyorlar sanki" yorumlarına neden oldu.

Belediye Ekipleri Su Sayacını Bile Söktü Götürdü

ANSAN da bulunan resim sergisinin sanatçısı ise çevik kuvvet ve zabıtaya 'Benim burada 20 yıllık emeğim var' diyerek sergi kapısı önünde tahliyeye izin vermeyeceklerini haykırdı. Yurttaşlar ANSAN'ı teslim etmek istemedi. Sloganlarla direnen yurttaşlara biber gazıyla bir kez daha müdahale yapılmasının ardından çıkan arbede de 2 yurttaş gözaltına alındı, biri belediye işçisi olmak üzere çok sayıda yurttaş yaralandı. ANSAN'ın iki kapısına da barikat kuran polis ANSAN'a girişi engelledi. ANSAN sergi salonuna kendini kilitleyen yurttaşların dışarı çıkarılmasıyla, bekleyiş ve direniş ANSAN dışında sürdü. ANSAN tabelalarının indirilmesini alkış ve ıslıklarla protesto eden yurttaşlar, 'ANSAN Sanatçılar Derneği' pankartı açtı. Elektriklerin de kestirildiği tahliye işleminde en dikkat çeken görüntü ise, polisin yurttaşlara yönelik sürdürdüğü sert müdahale esnasında Büyükşehir Belediyesinin şirketi olan ASAT'ın bir görevlisi tarafından su sayacının, sökülmesi dikkat çekti. Gerilimin bir an bile dinmediği tahliye işlemi, TOMA'ların, akreplerin gölgesinde geç saatlere kadar sürdü. 'Sanatın, Emeğin Katilisin AKP' sloganlarıyla bekleyişini sürdüren yurttaşlar, gözaltındaki arkadaşlarının serbest kaldığını öğreninceye kadar ANSAN önündeki direnişine devam etti.

Yapılan İşlemin Hukuk Mevzuatında Yeri Yok

Yapılan işlemin hukuksuz olduğunu vurgulayan Avukat Tuncay Koç, 'Belediye ve Kaymakamlığın yaptığı tahliyenin Türk hukuk mevzuatında bir yeri yoktur, yok hükmündedir. İtiraz sürecinin beklenmesi gerekmektedir. Bölge idare mahkemesine itirazlar devam ediyor' ifadelerini kullandı.

Sonradan gözaltına alınan 2 kişinin daha olduğu öğrenildi. Gözaltı sayısı 4 oldu 2'si akşam saatlerinde serbest bırakılırken sonradan alınan 2 kişinin hala gözaltında olduğu öğrenildi.

Haber-Fotoğraf: Merve Demirağ / ANTALYA

Bebeğe AIDS'li kana 1.4 milyon lira ceza Yurt Nestle İşçisi'nden eylem Yurt Tandır meselesi kanlı bitti Yurt Hande'nin ölümüne taksitle ceza Yurt