Suriye gazetesinden dikkat çeken iddia: ''Türk ve Suriyeli istihbarat ve askeri heyetleri görüştü''

Türkiye ve Suriye arasındaki temaslar yeni bir boyut kazandı. Suriye gazetesi El Vatan, üst düzey istihbarat ve askeri yetkililerden oluşan Türk heyetinin Şam'a gittiğini ve görüşmelerde bulunduğunu iddia etti. Habere göre, görüşmeler Rusya'nın arabuluculuğunda başladı ve yakında iki ülke tarafından duyurulacak.

Abone ol

Ankara'dan üst düzey bir heyetin, Şam'a gittiği iddia edildi.

İddia Suriye gazetesi El Vatan'da gündeme geldi. Suriye Hükümeti'ne yakınlığıyla bilinen El Vatan gazetesi üst düzey istihbarat ve askeri yetkililerden oluşan Türk heyetinin Şam'a giderek görüşmelere başladığını yazdı.

Gazeteye konuşan Suriyeli bir kaynak iki ülke arasındaki ilişkilerin, krizin en yüksek olduğu anlarda dahi kopmadığını söyledi. Görüşmelerin Rusya arabuluculuğunda başladığını ve Türkiye ve Suriye'nin yakında temasları duyuracağını öne sürdü.

El Vatan'a göre görüşmeler, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Soçi'deki buluşması ile aynı gün yapıldı. El Vatan'ın haberinde üst düzeyde yapılan görüşmelerin yakın bir zamanda Türkiye ve Suriye tarafından da duyurulacağı belirtildi.

Türk ve Suriyeli yetkililer, iki ülke arasındaki temasları doğrulayan açıklamaları daha önce yapmıştı. Şubat 2019'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan istihbari görüşmeler olduğunu doğrulamıştı: ''Şu anda Suriye ile bizim alt düzeyde dış politika yürütülüyor. İstihbarat örgütleri bu noktada illa liderler ne yapıyorsa biz de onu yaparız havasında olamaz. Liderler çoğu zaman devreden çıkabilirler, istihbarat örgütleri bunu değerlendirir.''

Erdoğan ilişkileri tamamen koparmanın yanlış olacağını da ifade etmişti: ''Düşmanımız dahi olsa ipi tamamen koparmayacaksınız. Olur ki o ip size bir gün lazım olabilir. Bu geleneği siyasi tarihimizden baktığımızda değerlendirmek durumundayız.''

Suriye'nin vefat eden Dışişleri Bakanı Velid Muallim de Türkiye ile askeri bir çatışma aramadıklarını, diyalog yoluyla sorunları çözebileceklerine inandıklarını ifade etmişti.

''REJİM STRATEJİK OLARAK HATA YAPIYOR''

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da iki hafta önce yaptığı açıklamada, Suriye Hükümeti'nin İdlib konusunda ''stratejik bir hata'' yaptığını belirterek PKK işgali altındaki Deyrizor'u işaret etmişti:

''Rejim stratejik olarak hatalar yapıyor. Rejim İdlib'e asker yığıyor. Biz işgal edeceğiz demiyoruz, rejimin oradaki insanları katletmesine engel olmak için orada bulunuyoruz. Burada durmamızdan dolayı rejimin kaybı yok. Bekçi gibi duruyoruz ama öbür tarafta (Deyrezor) petrol gidiyor. 'Adam bazı grupları organize ediyor petrol gidiyor oraya bak' diyoruz. Bizim birinci hedefimiz hudutlarımızın halkımızın güvenliği, orada oluşuma, çukur koridor hat buna müsaade etmeyeceğiz. Bunu her yerde söyledim 83 milyonu öldürürsünüz bu koridoru kurarsınız.''

İstihbari görüşmeler kapsamında, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ile Suriyeli mevkidaşı Ali Memlük arasında 14 Ocak 2020'de Moskova'da bir görüşme yapılmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ''bu düzeyde görüşmeler olabilir'' diyerek doğrulamıştı.

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in Yeni Yıl Konuşması Dünya ABD ve İsrail'den yüzyılın yalanı Dünya Mutasyona uğrayan Kovid-19 ABD'de de görüldü Dünya Hırvatistan’da 6,3 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 7’ye yükseldi Dünya