Anayasa değişikliği teklifine ilişkin yeni ayrıntılar

AKP'nin, uzun bir süredir hayata geçiremediği Başkanlık Sistemini MHP'ye "Partili Cumhurbaşkanı" ifadesiyle sunduğu ortaya çıktı. MHP'ye iletilen Anayasa değişikliği teklifine göre, yürütmenin başı olacak Cumhurbaşkanına iki de yardımcı atanacak. Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu’nun dörtte üçünü Meclis dışından, geri kalanını ise milletvekilleri arasından seçecek.

Abone ol

AKP'nin MHP'ye sunduğu teklifini ayrıntıları netleşmeye başladı.

Yapılacak değişiklikle Anayasa’da, "Türkiye Cumhuriyeti'nin başı Türkiye Cumhurbaşkanıdır" ifadeleri yer alacak.

Değişikliğe göre, Bakanlar Kurulu'nun başında Cumhurbaşkanı olacak, kabine toplantılarına Cumhurbaşkanı, o olmadığı durumlarda ise yardımcısı başkanlık edecek, Bakanlar Kurulu'nu atama yetkisi Cumhurbaşkanına verilecek.

Teklife göre, kabine üyelerinin dörtte üçü Meclis dışından, geri kalanı ise milletvekilleri arasından seçilecek. Meclis'ten atanacak kişinin ise milletvekilliği düşecek.

Başbakanlık makamı kaldırılacak, bu makamda iki Cumhurbaşkanı yardımcısı yer alacak.

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi 5 yılda bir yapılacak. Anayasa değişikliğinin referanduma gitmesi ve kabul edilmesi halinde 2019'a kadar seçim yapılmayacak.

Yeni sisteme geçildiği takdirde 2019'a kadar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görevini sınırlı yetkiyle sürdürecek. Bu yetkilerin ne olacağı, AKP ile MHP arasında yapılacak çalışmalar sonucu belirlenecek.

Hazırlanan teklife göre, Cumhurbaşkanına yürütmenin alanına giren konularda "Cumhurbaşkanlığı kararnamesi" çıkartma yetkisi verilecek. Cumhurbaşkanı MİT Müsteşarı, Genelkurmay Başkanı olmak üzere üst düzey bürokratları atayacak.

Cumhurbaşkanının yargıda da atama yetkisi genişletilecek. HSYK ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı seçecek.

ulusalkanal.com.tr

''Referanduma doğru gidiyoruz, hayırlı olsun'' Gündem Soner Yalçın tanık olarak dinlenecek Gündem Ankara emniyetinde FETÖ operasyonu Gündem Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a ret Gündem