Cenk Sözeri’nin Öğrencilerinden final

Abone ol

Günümüzden 2500 yıl öncesini anlatan bir eser, bugüne ışık tutuyor. Tarihte ilk kadın hareketi, kadının ilk başkaldırışını anlatan bir eser. Tarihte ilk savaş karşıtı eser olma özelliğini taşıyor. Savaşlardan bıkan kadınların Atina yönetim merkezini Akropolis’i işgal etmesi ile başlayan olayları anlatır.

Cenk Sözeri yönetiminde Doğuş Üniversitesi Tiyatro Kulübü öğrencilerin sunduğu “Lysıstrata, Kadınlar Savaşı” Ortaköy Afife Jale Sahnesinde son temsilini sundu. Üniversitenin farklı bölümlerinde okuyan öğrencilerim kurduğu tiyatro kulübü Cenk Sözeri yönetiminden çok başarılı oyunlar sergilemekteler. Bunlardan biri dün izlediğimiz “Lysıstrata” oyunuydu.

Dün oyun sonunda yaptığı kısa konuşmada da sanatın ve tiyatronun önemine değinen Cenk Sözeri bu doğrultuda sanat yaşamını sürdürdüğünü anlattı. Özellikle günümüzde sanata ve tiyatroya daha çok sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Gençlerle yaptığı bu çalışmanın gelecek kuşaklar içinde fayda sağlayacağını söyledi. Özellikle gençlerin ve çocukların sanata teşvik edilmesi gerektiği söyledi. Aydınlık bir gelecek için sanat vazgeçilmezdir.

Fotoğraf Haber : Nasuh Bektaş

KADINLAR SAVAŞI: LYSISTRATA

“Kadınlar Savaşı: Lysistrata”, “savaş” ve “kadının toplumdaki yeri” temalarını işliyor. Oyunda savaşlardan bıkıp usanan kadınların eşlerini kaybetmemek ve daha güzel bir gelecek için Antik Atina'daki yönetim merkezi Akropolis'i işgal etmeleri ve erkeklerin savaşa katılmaları durumunda kadınlıklarını öne çıkarmaları anlatılıyor. Aristophanes’in tarihteki ilk savaş karşıtı eseri verdiği söylenebilir. Aristophanes, Lysistrata’da savaşların kökeninin ataerkil düzenin üretim ilişkileri ve uzlaşmaz tavrı olduğunu komedya aracılığıyla ortaya koymuş ve çözümü “erkeğin karşıtı olan kadın”da bulmuştur. Bu nedenle oyun, erkek egemen topluma bir başkaldırı niteliğini taşır ve ilk feminist hareketin görüldüğü eser olma özelliğini de gösterir. Sonuç olarak; Aristophanes, Lysistrata’da kadını ve kadının birleştirici, doğurucu gücünü bir çözüm olarak bize sunar. Lysistrata`da, komedyanın güldürürken düşündürmeyi hedefleyen evrensel olanakları ustaca kullanılmıştır.

Yazar: Aristophanes

Türü: Komedi

Perde sayısı: 2

Yönetmen: Cenk Sözeri

Yönetmen Yardımcısı: Buğra Özenç

Afiş Tasarım: Selin Timuçin

Işık Tasarım: Serdal Ece

Dekor Tasarım: Tayfun Göktaş

Oyuncular:

Selin Timuçin

Seda Uğursal

Erman Gürcüm

Ayşegül Yücer

Kaan İlgün

Seyhan Gaygusuz

Emre Can Güler

Elif Çaylı

Elif Yaren Kanter

Büşra Erdemci

Hande Nur Göl

Nil Özen

Çağatay Bülbül

Mert Bahçetepe

Yiğit Deniz Güven

Sezer Ulutaş

Murathan Özdemir

TÜİK: Opera ve bale seyircisi son 3 yılın en düşük seviyesinde Kültür Sanat Mersin Devlet Opera ve Balesi Nasreddin Hoca'yı sahneye taşıdı Kültür Sanat Mersin Devlet Opera ve Balesi Nasreddin Hoca'yı sahneye taşıdı Kültür Sanat İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Efes Antik Tiyatrosu'nda konser verdi Kültür Sanat