Alman savunma politikaları uzmanından dikkat çeken Türkiye saptaması

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, AWACS uçaklarının İncirlik'e gönderilmeyebileceğini söyledi. Alman savunma politikaları uzmanı Magdalena Kirchner ise İncirlik krizinde Türkiye'nin NATO'da “güvenilir müttefik” imajını tehlikeye attığını belirterek Rusya ile yakınlaşan Türkiye'nin bunu önemsemeyeceğini vurguladı.

Abone ol

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen çarşamba akşamı Alman televizyonu ARD'ye yaptığı açıklamada, AWACS tipi keşif uçaklarının IŞİD'le mücadele amacıyla Türkiye'ye gönderilebilmesi için Federal Meclis'te milletvekillerinin onayına sunulacağına dikkat çekti.

Savunma Bakanı, Alman vekillerin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmemeleri halinde AWACS uçaklarının Türkiye'ye gönderilmesine onay vermeyebileceklerini dile getirdi.

Alman Bilim ve Politika Vakfı savunma politikaları uzmanı Dr. Magdalena Kirchner DW (Doçevel) Türkçe’ye Alman Milletvekillerinin İncirlik'e alınmama kararını değerlendirdi. Kirchner, Almanya ile Türkiye arasındaki tırmanan İncirlik geriliminin NATO müttefiki iki ülkenin işbirliğini engelleyecek boyuta ulaşacağı uyarısı yaptı. Alman uzman, İncirlik krisinin IŞİD’e karşı kurulan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun imajına zarar vereceğini söyledi.

"İncirlik’teki Alman askerlerinin çekilmesi Türkiye’yi ne ölçüde sarsar?" sorusuna ise "NATO perspektifinden baktığınızda bir felaket olur, Türkiye'nin güvenilir bir müttefik imajına zarar verir" diye cevap verdi. Kirchner, Rusya ile yakınlaşan Türkiye'nin bunu önemsemeyeceğini ancak Alman yöneticilerin Türkiye ile askeri işbirliğini devam ettirmek istediğini altını çizdi.

Kirchner, sözde Ermeni soykırımıyla ilgili karara Türkiye'nin çok sert tepki vermediğini ancak İncirlik geriliminin uluslararası bir boyut kazanmaya başladığını dile getirdi.

ulusalkanal.com.tr

İranAir'a ait yolcu uçağı önce Viyana ardından İstanbul'a acil iniş yaptı Dünya Protestolarda çatışma çıktı: 33 kişi öldü, 1480 kişi yaralandı Dünya Fransa’da 14 Temmuz Ulusal Bayram kutlanıyor Dünya Esad: Putin'le ilişkimiz çok içten, çok dürüst Dünya