'Gemicik'lere durmak yok yola devam

Onlarca yük gemisi demir atıp boş çürürken, Başbakan ve Ulaştırma Bakanının oğullarının gemileri vızır vızır iş yapıyor. Birinin onlara "yürü ya Kulum" dediği gün gibi ortada

Abone ol

Derya Derviş/Aydınlık

İstanbul'da Tuzla, Kartal ve Kumkapı açıklarında yüzlerce gemi iş alamadığı için aylarca demir atmış pineklerken, bir grup gemicik de bir an bile boş kalmadan vızır vızır yük alıp boşaltıyor. Gemiler, Başbakan Erdoğan'ın oğlu Burak Erdoğan ve ortağı Mecit Mert Çetinkaya'nın firmasına ait.

Gemileri aylarca bekleyen armatörlerden biri, "Bu nasıl iş anlamadık! Baba mesleğimi yapıyorum, bu işin en tecrübelilerinden biriyim, sektörde tanımadığım yok, ama yine de iş bulamıyoruz. Gemilerimiz aylarca demir atmış duruyor. Hem bizler mağduruz hem de çalışanlarımız. Başbakanın oğlu nasıl iş bulduğunu bize de söylese de bizler de nasiplensek" diye dert yandı. Bir başka armatör ise " Gemilerimiz aylarca beklerken onların gemilerinin o liman senin bu liman benim yük taşıması normal değil. Zaten taşımacılık işinde hem Başbakanın, hem Ulaştırma Bakanının çocuklarına Allah yürü ya kulum demiş." diye konuştu.

Filoda 5 gemicik var

Burak Erdoğan, Mecit Mert Çetinkaya ile birlikte Ocak 2007 tarihinde MB Denizcillik Taşımacılık Ltd. Şti. ni kurdu. 50 bin TL sermayeli MB Denizciliği kuran iki ortak 2012 yılının Şubat ayında sermaye arttırımına giderek sermayelerini 2 milyon 650 bin TL'ye çıkardı. Bir ay sonra da Burak Erdoğan, Çetinkaya’nın yüzde 49 hissesini satın alarak şirket hisselerin yüzde 99’una sahip oldu.

Bu şirket İstanbul Üsküdar’da, İmrahor Salacak Sinanpaşa Mahallesindeki ofisten yönetiliyor. Ticaret Sicil kayıtlarına göre aynı adres, aynı ofiste Manta Denizcilik adlı, Mecit Çetinkaya’ya ait ikinci bir şirketin de merkezi olarak görünüyor.

Şirketin sitesinde “filomuz” adı altında 5 gemi tanıtılıyor.

Filonun her gemisi dolu

Dünyadaki tüm gemilerin uluslararası anbean takip sistemi "marine traffic" sitesine göre, 24 Aralık 2013 tarihinde ve saat 12.00 itibariyle gemilerin rotası ve bulunduğu limanlar şöyle.

Adını ilk kez "gemicik" olarak duyuran 95 metrelik, 2 bin 805 gross tonluk ünlü SAFRAN-1 gemisi, 20 Aralık’ta İstanbul’dan demir almış, Romanya’nın Sulina limanından geçerek Tuna nehri boyunca ilerliyor.

İtalya'nın Venedik limanından İstanbul'a gelen 170 metrelik, 17 bin 953 gross tonluk SAKARYA gemisi, şu sıralarda Ukrayna’nın Nikolaev limanında yük boşaltıyor.

Güney Afrika Cumhuriyetinin Richards Bay limanından hareket eden Marshall Adaları bayraklı, 44 bin 343 gross tonluk CİHAN adlı gemi G.Afrika Cumhuriyeti Richard Bay limanından hareket ederek Hindistan’a doğru yol alıyor.

Marsall Adaları bayraklı 15 bin 786 gross tonluk 167 metre boyundaki BOSNA, İstanbul'dan Tunus’un Sfax limanına gidiyor.

Camialtı Tersanesinde 1985 yılında yapılan 154 metrelik, 11 bin 965 gross tonluk G.İNEBOLU da Akdeniz açıklarında Tripoli limanına doğru ilerliyor.

Dev gemicik

Geçtiğimiz aylarda filoya yeni katılan ve dökme yük gemisi klasmanında "dev" olarak nitelendirilen PRETTY gemisinin uzunluğu 292 metre, genişliği ise 42 metre. Diğer 5 geminin kapasitesi büyüklüğündeki 91 bin 971 gross tonluk gemi, şu anda Avustralya’nın Port Headland limanından hareket ederek, Çin'in Qingdao limanına gidiyor. Malta Bayraklı geminin piyasa değeri 20 milyon dolar.

Köfteden de geri kalmadılar

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan büyük tartışmalara yol açan Zorlu Center'da Günaydın Köfte Döner ve Gülhane Kebap isimli 2 restoran açtığı belirlendi. Açılan iki restorantında Bilal Erdoğan ve Sümeyye Erdoğan'ın büyük ortak olduğu Doruk Izgara Gıda Tic. Ltd.Şti. ye ait. Her iki restoranın, müşterileri için kestiği fişlerin üzerinde Doruk Izgara Gıda yazdığı görüldü.

AKP-Cemaat kavgası bel altına kadar indi Gündem Cemaate yakın banka zorda Gündem İstifalar Twitter'ı salladı! Gündem AKP ve Cemaat suçları birbirlerine atmaya başladılar Gündem