Irak'ta tansiyon yüksek

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, hükümeti kurma görevinin Haydar İbadi'ye vermesinin gayr-ı meşru olduğunu söyledi. Maliki "Dış güçlerin desteği İbadi'yi meşrulaştırmaya yetmeyecek" dedi.

Abone ol

Irak'ta siyasetin tansiyonu yükseldi.

Yeni Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum'un hükümet kurma görevini, seçimden birinci çıkan mevcut Başbakan Nuri El Maliki yerine, Meclis Başkan Yardımcısı Haydar İbadi'ye vermesi gerilimi arttırdı.

Maliki, hükümet kurma görevinin İbadi'ye verilmesinin anayasa ihlali olduğunu söyledi.

"Irak ciddi sonuçlara yol açan ciddi bir krizden geçiyor. Cumhurbaşkanı Mahsum'un, Haydar İbadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirmesi anayasayı ihlaldir. Bu durum ülkeyi çok daha büyük bir kaosa sürükleyecek. Dış güçlerin desteği İbadi'yi meşrulaştırmaya yetmeyecek. Federal mahkemenin İbadi'nin başbakan olarak atanamayacağı yönündeki kararı herkesçe kabul edilmeli"

Maliki'nin protetso çağrısına ülkenin Şii dini mercilerinden Ayetullah Sistani, sert bir fetva ile yanıt verdi. Sistani, ülkedeki gerginliği sona erdirmek ve kamunun çıkarları gerekçesiyle, Maliki’ye destek eylemlerini “haram” ilan etti.

İbadi'ye uluslararası destek veren ülkelere de yenileri eklendi. Amerika, İran ve NATO'nun ardından, AKP Hükümeti, Barzani, Suudi Arabistan, Fransa ve İngiltere de İbadi'yi tebrik etti ve desteğini açıkladı.

ulusalkanal.com.tr

AKP hükümetinin gizli Irak’ı bölme faaliyeti Dünya Bebek arabası metro raylarına düştü! Dünya ABD'den İbadi'ye destek Dünya Irak'ta helikopter düştü Dünya