AKP-CHP koalisyonu açıktan dillendirilmeye başlandı

İlk anlaşma Meclis Başkanlığı'nda yapıldı, Deniz Baykal ismi netleşti. Şimdi sıra hükümet kurmaya geldi. AKP ile CHP koalisyonu da ilk kez bu kadar net dillendirilmeye başlandı. Statüsü tartışma konusun olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bu sorunu Kılıçdaroğlu'na gönderdiği mesajla çözdüğü iddia edildi. Kılıçdaroğlu sorular karşısında "koalisyon yok" demedi ancak yanıtı Deniz Baykal verdi. Baykal, "Meclis Başkanı seçilmem AKP-CHP koalisyonuna kapı aralayabilir" dedi.

Abone ol

Meclis açıldı, sıra hükümet kurmaya geldi. Günlerdir alttan alta mesajı verilen AKP-CHP koalisyonu açıktan dillendirilmeye başlandı.

Deniz Baykal'ın adaylığının netleşmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da koalisyon çağrısını açıktan yaptı.

AKP-CHP koalisyonuna en büyük engel olarak Cumhurbaşkanının statüsü gösteriliyordu. Cumhuriyet gazetesinin iddiasına göre bu engeli de Erdoğan ortadan kaldırdı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na mesaj gönderen Erdoğan, "anayasal sınırlarımda kalacağım" dedi.

Kuşkusuz, bu süreci başlatan 11 Haziran'daki Erdoğan-Baykal görüşmesi oldu. Bu görüşme ile öne çıkan Baykal'ın, CHP'nin Meclis Başkan adaylığı kesinleşti. Baykal, "Meclis başkanı seçilmesinin AKP-CHP koalisyonuna kapı aralayabileceğini" söyledi.

AKP-CHP koalisyonu ihtimali, CHP Genel Başkanı'na da soruldu. "Koalisyon yok" demeyen Kılıçdaroğlu soruya, "Şahsen zayıf ihtimal görüyorum" yanıtını verdi.

AKP cephesinde ise özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, HDP'nin oyunun yüksek olduğu kentlerin milletvekilleri cHP ile koalisyon istedi. Bunun nedeni, CHP'nin açılımı devam ettirme yönündeki tavrı.

Kılıçdaroğlu'nun yüzde 60 koalisyon öneriside CHP'nin seçenekleri dışına itildi. Bu senoryoyu ilk dillendirenlerden CHP milletvekili Dursun Çiçek de fikrinden vazgeçti.

ulusalkanal.com.tr

Asansörler ne kadar güvenli? Gündem Deniz Baykal'dan kritik görüşmeler! Gündem Beşiktaş'ta 6306 krizi Gündem Kazım Koyuncu aramızdan ayrılalı 10 yıl oldu Gündem