Altılı Platform bölgede dengeleri değiştirecek
Karabağ zaferi sonrası Türkiye'nin gündeme getirdiği Altılı Platform önerisi Orta Asya'da kurulacak yeni dengelerin habercisi olarak değerlendirildi. Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan, İran, Rusya ve istemesi halinde Ermenistan'ın da yer alması planlanan platformun siyasi, ekonomik ve askeri etkileri olacağı belirtildi. Söz konusu birlikteliğin Atlantik cephesinin bölge üzerindeki bölücü faaliyetlerini engelleyeceğini vurgulandı.
Haber: Buse Gençtürk
Azerbaycan ve Türkiye'den Dağlık Karabağ zaferinin ardından Altılı Platform önerisi geldi. Platformun nasıl kurulacağı ve bölgeye etkisi merak konusu oldu.
Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, ''6'lı yapı Türkiye'nin Gürcistan sınırlarını açması, Ermenistan'ı çekmesi bunu Azerbaycan ile yapması çok doğru'' sözleriyle Altılı Platform önerisinin ne kadar gerekli ve doğru olduğunu vurguladı.
İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, ''Dağlık Karabağ'da 30 yıldır süren çatışma halinin güven ortamı haline gelmesi çok önemli. Rusya ve Türkiye eş başkanlığında gitmesi lazım'' sözleriyle Türkiye-Rusya liderliğinde bölgedeki refah ve barış ortamının süreklilik kazanacağına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan duyurduğu Altılı Platform, Atlantik cephesinin yükselen Asya'da hedeflediği bölücü faaliyetlerin engellenmesi açısında yeni bir sürece kapı araladı.
Emekli Tuğgeneral Namık Çalışkan, Altılı Platformun amacını ve gayesini anlattı: ''Ana hedef bölge ülkelerin, etkili olmaya çalışan bu güç merkezlerini uzak tutmayı ve kendi bölgelerinde çözmeye yönelik öz inisiyatifli bir girişim. Ülkeler arasındaki ilişkilerin nasıl sağlanacağına ilişkin düzenlemeler ve askeri bir organizasyona dönüşebilir''
Emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, Ermenistan'ın platforma dahil olması için Azerbaycan ile arasındaki ateşkesin tam anlamıyla kalıcı hale gelmesi gerektiğini belirtti.
Platformda yer alması planlanan Ermenistan'ın Atlantik etkisinden çıkartılması büyük önem taşıyor.
Emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, ''Ermenistan ekonomik olarak çökmüş durumdadır, tek bağlantı noktası Alican sınır kapısının açılmasıyla Türkiye üzerinden olacaktır.'' diyerek bir anlamda Ermenistan'ın kendi menfaatleri için Altılı platforma katılması gerektiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Hasan Ünal'a göre, Ermenistan'ın Altılı platforma girebilmesi için ön koşulun Azerbaycan ve bölgedeki ülkelerle tutumu olduğunu yineledi: ''Burada kilit nokta Ermenistan'ın diasporanın zehirli etkilerinden uzaklaştırılması.''
Emekli Tuğgeneral Namık Çalışkan Altılı Platform'a katılmanın Ermenistan için bir zorunluluk olduğunu söyledi: ''Ermenistan ayrı kutu olarak kalmak istemeyecektir. Ermenistan bu altılı yapının dışında kalırsa boğulur. İstese de istemese de bu yapıya dâhil olması gerekir.''