Venezuela Büyükelçisi Reyes'ten Ulusal Kanal'a açıklamalar

Anti emperyalist gençliği ayakta görmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Venezuela Büyükelçisi Reyes, 15 Temmuz'un 2002'de Chavez'i devirmek için yapılan darbe girişimi ile aynı olduğuna dikkat çekti

Abone ol

Katıldığı Ulusalarası Anti-emperyalist Gençlik Buluşması'nda Adnan Türkkan'ın sorularını yanıtladı büyükelçi.

Düşmanımız ortak diyen büyükelçi Reyes, ABD'nin dünyanın birçok yerinde istikarsızlık yaratmak istediğini vurguladı.

15 Temmuz darbe girişimini, 2002 yılında Venezüela lideri Chavez'e karşı yapılan darbeye benzeten büyükelçi o geceyi anlattı.

Emperyalizme karşı mücadelede medyanın önemini vurgulayan Venezüela Büyükelçisi Ulusal Kanal'a teşekkür etti.

Soru ve cevaplar şu şekilde:

"Adnan Türkkan: Hoşgeldiniz.

Reyes: (Türkçe) Hoş bulduk. Türkiye halkına dayanışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Adnan Türkkan: Uluslararası Anti-emperyalist gençlik Kurultayı’na katıldınız. Etkinliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Reyes: Burada olmak bizim için çok önemli bir deneyim. Anti-emperyalist gençliğin, saldırılara karşı nasıl bir arada durduğunu, nasıl karşı çıktığını görme fırsatı bulduk. Anti-emperyalist gençliğin hukuk dışı saldırılara ve ambargolara karşı böyle ayaklandığını görmek büyük mutluluk sebebidir.

Adnan Türkkan: Venezüela’da neler oluyor, emperyalizm neden Venezüela’ya saldırıyor?

Reyes: Venezüela’yı istikrarsızlaştırmak istiyorlar. Brezinski’nin ‘yapıcı kaos’ teorisini uygulayama koyarak büyük bir yıkım gerçekleştirmek istiyorlar. Böylece ilerici hükümetleri yıkmak istiyorlar. Bu daha önce Afganistan’da, Libya’da ve Suriye’de uygulandı. Yapmak istedikleri şey bu ülkeleri sömürgeleştirmek.

Türkkan: Türkiye’de de benzer saldırılar oldu. Aynı saldırıların hedefinde olan ülkelerimiz neler yapmalı?

Reyes: (15 Temmuz’da) Türkiye’de gerçekleştirilmeye çalışılan darbe ile 2002 yılında Venezüela’da gerçekleştirilen darbe arasında çok büyük benzerlikler var.

Bir grup faşist askeri grup dış ülkelerden sağlanan finansman ve diğer türlü destekle sokaklara çıkıp (Chavez’i) hükümeti yıkmaya çalıştılar. Buna da halk sokaklara çıkarak karşı koydu ve demokrasisine sahip çıktı.

Venezüela, gerçekleştirilen bu olayların ilk örneği idi. Biz 11 Nisan’da başlayan darbeyi 13 Nisan’da alt edebildik. Türkiye ise bizim rekorumuzu egale ederek bir gün içinde olayı bitirdi. Türkiye darbeyi bastırma hızı konusunda bizim rekorumuzu egale etti.

Türk halkı sokağa çıktı ve 24 saatten az bir süre içerisinde faşist darbe girişimine gereken cevabı verdi. Bunu ne televizyonlardan gördüm ne de bana anlattılar. O gece Ankara’daydım. Şahit oldum

Türkkan: 15 Temmuz gecesi neler yaşadınız?

Reyes: O gece kızlarım ve eşimle beraber evdeydim. Uçak seslerini duyar duymaz Karakas ile iletişime geçtim. Uçak sesleri ve gördüğüm fotoğraflar beni heyecanlandırdı. 2002’de Venezüela’da gerçekleştirilmek istenen darbe girişimi ile oldukça benzerlik gösteriyordu. Sokaklardan gelen fotoğrafları görünce heyecanlandım. Çünkü bir halk ezanlar eşliğinde sokaklara dökülmüştü. Ve bütün onurlarını göstererek, demokrasilerini koruyarak ultra-faşist darbe girişimine karşı koydular.

Görünüşe bakılırsa emperyalizm Osmanlı tokadının ne demek olduğunu bilmiyor.

Türkkan: 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’ye ilk gelen devlet temsilcileri arasında Sayın Putin ile beraber Sayın Maduro da vardı. O günden sonra Türkiye-Venezüela ilişkileri nasıl ilerledi?

Reyes: Düşmanlarımız aynı. Biz her geçen gün ilişkilerimizi daha sıkılaştırıyoruz. İlişkiler sıkılaştıkça yan yana daha güçlü bir şekilde duracağımıza inanıyoruz. ABD’nin son zamanlarda uyguladığı ekonomik ambargo sonrasında Türkiye bize ne kadar yakın bir dost olduğunu gösterdi. Venezüela hükümeti, Türkiye’de gerçekleştirilen darbe girişimini Latin Amerika’da kınayan ilk ülkedir. Dünyada da kınayan ülkeler arasında en başta gelir.

Türkkan: Türkiye’nin Afrin’de teröre karşı mücadelesi ile ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?

ABD’nin yapmaya çalıştığı şey Ortadoğu haritasını tekrar elden geçirmek. Türkiye ve Suriye haritasını tekrar bölmek istiyorlar. Türkiye de buna karşı Suriye’de yapması gerekeni, üzerine düşeni yapıyor.

ULUSAL KANAL ÖRNEKTİR

Türkkan: Son soru da medya ile ilgili Chavez medya ablukasını dağıtmak için özel yöntemler geliştirmişti. Ulusal Kanal da benzer hedefler içinde. Emperyalist saldırılarda medyanın oyna nasıl bir rol oynuyor?

Reyes: Bizim Türkiye’de son zamanlarda gördüğümüz şu: Ulusal Kanal’ın ne kadar cesur bir yayın kanalı olduğu.

Ulusal Kanal sayesinde Venezüela ve Ankara’daki büyükelçiliğimiz her zaman açık bir kapıya sahip. Ulusal Kanal bağımsız yayın kuruluşunun çok önemli bir örneğidir.

Teşekkürler."

ulusal.com.tr

HSK'dan yeni kararname! Gündem Deniz Baykal'ın tedavisi Ankara'da GATA'da sürecek Gündem İstinaf mahkemesinden Cumhuriyet Vakfı açıklaması: 2014'teki toplantı usulsüz Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan erken ve yerel seçim açıklaması Gündem