Kutuplardaki buzulların erimesiyle deniz seviyesi 3 cm yükseldi

Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği son 22 yılda deniz suyunu ortalama 3 santimetre yükseltti. Uzmanlar deniz suyundaki yükselmenin kutuplara yakın yerleşim bölgelerini yaşanmaz hale getireceğini söylüyor.

Abone ol

Küresel ısınmaya bağlı İklim Değişikliği’nin doğa üzerindeki olumsuz etkisi sürüyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA deniz suyunun ortalama 3 santimetre yükseldiğini açıkladı.

Güneydoğu Asya kıyılarındaki deniz seviyesinin yükselmesinin nedeni ise en şiddetli yılını geçiren El Nino (El Ninyo) kasırgası.

Görüntülerde kırmızı alanlar deniz suyunun 7 santimetre yükseldiği alanlar. Aynı zamanda bu alanların çoğu kutup kaynaklı soğuk akıntılar. Mavi alanlarda yer alan sıcak su akıntılarının da seviyesi azalıyor.

Uzmanlar, ısınma oranının azalmaması durumunda bile erimenin daha da şiddetleneceğini söylüyor. Buzulların son kaleleri Grönland ve Antarktika’nın önümüzdeki yüz yıl içinde tüm buzul varlıklarını yitireceğini belirtiyor.

Deniz akıntıları iklim için büyük bir öneme sahip. Zira sıcak su akıntısı İskandinav ülkelerinin iklimini ısıtıyor ve yaşanabilir hale getiriyor. Eğer akıntılardaki bu değişim devam ederse okyanus kıyılarındaki nüfus yapısının tamamen değişmesi bekleniyor.

Haber: Cem Bayan

ulusalkanal.com.tr

Titanik'in sonu olan buzdağı en az 100 bin yaşında Bilim ve Teknoloji Yeni bir örümcek türü keşfedildi: Dolomedes briangreenei Bilim ve Teknoloji 4.5G’ye geçmeye sayılı günler kala yeni tartışma Bilim ve Teknoloji Facebook'ta 'resmileşti dikkat' yazısını paylaşmayın Bilim ve Teknoloji