Ekonomist Aziz Konukman: Seçimden sonra işler daha da kötüleşecek
Ekonomist Aziz Konukman, 31 Mart yerel seçimlerden sonra Türkiye'yi ekonomik açıdan zor bir dönemin beklediğini açıkladı. Konukman 'Seçimden sonra ekmeğimiz küçülecek, pastadan aldığımız dilim küçülecek. Bu reel ücretlerin, maaşların gerilemesi demek. Satın alma gücümüzün daha da yerlerde sürünmesi demek. Siz ciddi planlı ekonomiye geçmezseniz, gıda enflasyonunu çözme şansınız bu tedbirlere kalır ve bunlar da kalıcı çözüm sağlamaz' ifadelerini kullandı
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aziz Konukman, Ulusal Kanal'da yayınlanan Gün Ortası programında Gürkan Demir'in sorularını yanıtladı. Konukman, ekonomideki son gelişmeleri, enflasyon rakamlarını, tanzim satışların enflasyona etkisini ve gıda enflasyonunu anlattı. Konukman “Geçim seçimin önüne geçti” dedi.
Türkiye'de enflasyon oranı, şubat ayında yüzde 0,16 artarak, yıllık bazda yüzde 19,67 oldu. Enflasyon rakamları, eylül ayından bu yana ilk kez yüzde 20'nin altını gördü. Enflasyon rakamlarına ilişkin konuşan Konukman “Bu haberi Hazine ve Maliye Bakanı sevindirici bir haber olarak paylaştı. 'Enflasyon inme trendine girdi' dedi ve hatta 2021'deki yüzde 6 hedefine daha önce ulaşacaklarını söyledi. Oradan vazgeçmelisiniz” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'in geçen Eylül ayında açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'ndaki 2019 enflasyon hedefinin yüzde 15,9 olarak açıkladığını hatırlatan Konukman “15,9 ne olacak? Bakan Albayrak'ın 'Tek haneli hedefi yakında tutturacağız' gibi abartılı değerlendirme yapması herhalde seçimler öncesinde toz pembe bir Türkiye fotoğrafı gösterme telaşından olsa gerek. Buna sayın bakanın da inandığını snamıyorum” ifadelerini kullandı.
Konukman, enflasyonu tetikleyen kalemin gıda enflasyonu olduğuna dikkat çekerek “İnsanların yediklerinin fiyatları almış başını gidiyor. Tarımdaki müthiş sorunlar, üretememe sorunu, sadece tüketime dayalı büyüme sorununu uzun uzun konuşuyoruz. Mazotundan tut, gübresine kadar girdilerin inanılmaz şekilde pahalanması adeta çiftçinin tarlasını iptal etmesine neden oldu. Çiftçiye milli gelirin yüzde 1'i oranında destek verilmesi gerekiyor ama yıllardır yüzde 1'in altında bir destek var. Bu manzarada şaşırmamak lazım” diye konuştu.
'TOPYEKUN ENFLASYONLA MÜCADELE' YETMEDİ
Berat Albayrak'ın Enerji Bakanı olduğu dönemde kurulan Gıda Komitesi'nin gerekli araştırmaları yapmamasını eleştiren Konukman şöyle devam etti:
“Tarlada 1 lira olan şey neden dükkanda on katı oluyor araştırması yapacaklardı. Hala o araştırma sonuçlanmadı. O kurul ne yapar kimsenin haberi yok. Bir baktık Topyekun Enflasyonla Mücadele diye bir program ortaya çıktı. Onun da yetmediği görüldü. 20,8 öngörülüyordu, 20,3 olarak sonuçlandı. Dağ fare doğurdu.
Tanzim satışlarını çok yanlış bir formatla gündeme getirdiler. Hatta, çok enteresan bir şekilde varlık kuyruğu şeklinde de yorumladılar. Emin olun bunların aklı zorlayan ciddi algı yöntemleri olduğu görülüyor.
Gıdanın yüzde 29-30'lara geldiği bir ortamda siz enflasyonu indirdim derseniz hiç kimse sizi ciddiye almaz. Demek ki tanzimden de çok fazla sonuç alınmamış. Belki seçimlere kadar durumu kurtaralım anlayışı burada da geçerli.”
Tanzim satışların enflasyona etkisinin sınırlı kaldığını dile getiren Konukman “Tüketici Hakları Derneği açıkladı, sebzede yıllık enflasyon yüzde 95,25... TÜFE enflasyonuyla mukayese edebiliyor musunuz? Vatandaşın zamlarının önemli bir kısmı uçtu gitti. Diğer ürünleri saymıyorum bile... Algı yönetimi sizi öyle bir yere getirir ki siz o algıyla, gerçekliği çarpıttığınızda bir bakmışsınız ona siz de inanıyorsunuz. Şu an iktidarın yaptığı bu. Kendilerini alkışlayan, kendilerini öven basın toplantıları yapmaya başladılar” ifadelerini kullandı.
'SALDIM ÇAYIRA MEVLAM KAYIRA EKONOMİSİYLE OLMAZ'
Konukman “Gıda fiyatları nasıl düşer?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Bu bambaşka bir şey. Saldım çayıra mevlam kayıra ekonomisiyle olmaz bu. Bu planlı ciddi bir makro plan, sektörel plan, sektörün altlarında program ister. Üreticiye değer veren, kooperatifçilik sistemini getirmelisiniz. Siz o örgütlü yapıları ortadan kaldırırsanız aracı, tefeci denilen yapı ortaya çıkar. Bir de biz marketlerle bakkalı yok ettik... 'İlericilik' adına bunları yok ettiğiniz zaman bir zamanlar övdüğünüzü kahraman süpermarketlerin üzerine gidersiniz. Önümüzdeki günlerde ciddi cezalar yağacak.
Baskıyla, zorlamayla fiyatları aşağı çekmek çok da inandırıcı değil. Kaldı ki bu serbest piyasa ideolojisinin şampiyonluğunu yapan partinin başarısızlık örneği olur bu. Onun hanesine negatif yansır.”
'SEÇİMDEN SONRA EKMEĞİMİZ KÜÇÜLECEK'
“Seçimden sonra iş zorlaşıyor” diyen Konukman “Seçimden sonra ekmeğimiz küçülecek, pastadan aldığımız dilim küçülecek. Bu reel ücretlerin, maaşların gerilemesi demek. Satın alma gücümüzün daha da yerlerde sürünmesi demek. Siz ciddi planlı ekonomiye geçmezseniz, gıda enflasyonunu çözme şansınız bu tedbirlere kalır ve bunlar da kalıcı çözüm sağlamaz" dedi.
ulusal.com.tr